Een aantal wijzigingen voor 2017 - Baar Advies
17458
post-template-default,single,single-post,postid-17458,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Een aantal wijzigingen voor 2017

Een aantal wijzigingen voor 2017

Overweeg je in 2017 vermogen te schenken of een huis te kopen ? Hieronder vind je nog een keer een aantal fiscale wijzigingen die van belang zijn voor schenkingen, hypotheekleningen en de heffing op spaargeld die per 1 januari 2017 van kracht worden.

Eenmalig schenken tot een ton

De vrijstelling voor eenmalige schenkingen voor de aankoop van een eigen woning gaat omhoog naar maximaal 100 duizend euro. Bovendien is deze vrijstelling niet langer beperkt tot schenkingen van ouders aan kinderen. De ontvanger van de schenking moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en de schenking mag gespreid over drie jaren worden aangewend.

Vermogen vanaf een ton hoger belast

In 2017 gaat ook de nieuwe regeling in voor de heffing op spaargeld en beleggingen. De huidige heffing gaat uit van een feitelijke heffing van 1,2 procent op spaargeld en beleggingen, boven de fiscale vrijstelling.

Volgend jaar gaat de vrijstelling in box 3 voor vermogen omhoog naar 25 duizend euro per persoon. Vervolgens betaal je over het belastbare vermogen tot 75 duizend euro effectief 0,87 procent belasting; over het bedrag tussen de 75 duizend euro en 975 duizend euro is de effectieve heffing 1,41 procent; boven de 975 duizend euro belastbaar vermogen wordt de heffing 1,65 procent. Let wel: uitgaande van de vrijstelling van 25 duizend euro, liggen de feitelijke grenzen voor de verschuiving van het tarief dus bij 100 duizend euro vermogen en 1 miljoen euro.

Conclusie: ten opzichte van de huidige uniforme heffing van 1,2 procent op spaargeld en beleggingen komt er een voordeel in 2017 voor vermogen dat onder de één ton valt; wie daarboven zit, gaat meer vermogensbelasting gaat betalen.

Ook handig om te weten in verband met eventuele schenkingsplannen.

lagere maximale hypotheeklening

Wie een nieuwe hypotheek neemt in 2017 moet op de volgende zaken letten. De maximale hypotheek gaat omlaag naar 101 procent van de waarde van de woning. Als je een huis koopt van 220 duizend euro, moet je rekenen op ongeveer 11 duizend euro aan extra kosten. Op een totaal bedrag van 231 duizend euro kun je dan een hypotheeklening van 222 duizend euro krijgen. In dit geval moet je negenduizend euro aan eigen geld meebrengen.

Verder is van belang dat de maximale aftrek voor de hypotheekrente daalt naar 50 procent in 2017. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2017 zijn dat huiseigenaren met een belastbaar jaarinkomen boven de € 67.072.

Actualiteit volgen?

– Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
– Volg ons op Twitter: @BaarAdvies
– Of kijk regelmatig op onze Facebook pagina: Baar Advies en ‘vind ons leuk’

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.