Acceptatie perspectiefverklaring maakt hypotheek voor flexwerkers makkelijker. - Baar Advies
17456
post-template-default,single,single-post,postid-17456,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Acceptatie perspectiefverklaring maakt hypotheek voor flexwerkers makkelijker.

Acceptatie perspectiefverklaring maakt hypotheek voor flexwerkers makkelijker.

Uitzendkrachten kunnen vanaf volgend jaar gemakkelijker een hypotheek krijgen. ABU, de brancheorganisatie voor uitzendorganisaties, heeft bekendgemaakt dat per 1 januari 2017 negen uitzendketens gaan werken met de perspectiefverklaring.

Perspectiefverklaring

In een perspectiefverklaring wordt gekeken naar de toekomstige mogelijkheden van een flexwerker om inkomen te verkrijgen. Deze mogelijkheden worden beoordeeld op basis van een data-analyse van de arbeidsmarktpositie, maar ook is het oordeel van het uitzendbureau van belang.

Werkgeversverklaring voor flexwerkers

Bij het aanvragen van een hypotheek heeft iemand die in loondienst werkt een werkgeversverklaring nodig. Daarin staat dan dat hij een vast dienstverband heeft – of er wordt een intentieverklaring in afgegeven. Met die intentieverklaring stelt de werkgever dat de werknemer in principe (‘bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden’) een vast dienstverband krijgt zodra het tijdelijke contract afloopt. De perspectiefverklaring dient als alternatief voor die intentieverklaring.

Acceptatie door hypotheekverstrekkers

Veel van de grote hypotheekverstrekkers accepteren de perspectiefverklaring al. Ook is het mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen op basis van een perspectiefverklaring. Kortom: de verklaring biedt prima mogelijkheden voor een uitzendkracht om een hypotheek aan te vragen

Afgifte door uitzendorganisaties

Tot op heden geven maar enkele uitzendorganisaties de perspectiefverklaring af. Vanaf januari 2017 komt daar een hele rij bij. Een flexwerker moet wel minimaal een jaar voor een uitzendorganisatie werken om een perspectiefverklaring te kunnen aanvragen.

Uiteindelijk zullen meer partijen mee gaan doen

De ABU stelt dat er nog een verdere uitbreiding in het verschiet ligt. Na het eerste kwartaal van 2017 gaan ze evalueren. Zijn de resultaten bevredigend, dan sluiten alle uitzendbureaus in Nederland aan en kunnen ook de resterende geldverstrekkers meedoen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ondersteunt de perspectiefverklaring.

Actualiteit volgen?

– Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
– Volg ons op Twitter: @BaarAdvies
– Of kijk regelmatig op onze Facebook pagina: Baar Advies en ‘vind ons leuk’

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.