29 mei Goed uit elkaar gaan
Wie is Inge Verschuur?
Als je naar Inge haar CV kijkt, zie je dat zij een duizendpoot is. Na de HEAO- CE heeft Inge gewerkt als intercedent, Communicatie en Marketing medewerker en bij woningcorporaties heeft ze diverse functies bekleedt: in de frontoffice, als manager en als adviseur bij de koepel van corporaties. Ze heeft veel kansen benut en opgepakt en dat is precies wat haar zo succesvol maakt in haar werk.
Het roer gaat om
Na haar eigen scheiding, ging het roer om: ze is een eigen bedrijf gestart als scheidingsbemiddelaar onder de paraplu van een franchiseformule. Drijfveer: stellen helpen om in gesprek te blijven tijdens en na de scheiding. Dat is iets wat nodig is om het leven, na een scheiding, weer op te pakken.
Nadat ze 2,5 jaar als scheidingsbemiddelaar gewerkt had, kwam de wens om zich verder te ontwikkelen als mediator. Als MfN register mediator wordt mediation vergoed door een aantal rechtsbijstandsverzekeringen en kon ze zich verbinden met de Raad voor Rechtsbijstand. Maar de grootste winst zat voor Inge, in het feit, dat haar werk als mediator er leuker door werd! En daarna werd haar praktijk drukker en drukker.
Geen scheiding is hetzelfde
Geen dag is hetzelfde want elk stel is uniek. Dat vraagt dus om maatwerk. Ieder heeft zijn of haar eigen wensen en mogelijkheden. Inge kan veel van zichzelf kwijt in haar rol als scheidingsbemiddelaar en mediator, omdat er zoveel bij een scheiding komt kijken.
“Iedereen heeft dezelfde basisbehoeftes in het leven, dat klopt. Maar we hebben allemaal onze wensen en zorgen, dus ook tijdens een scheiding. Als je dit werk langer doet, krijg je steeds meer oplossingen boven tafel tijdens mediations.
Mijn netwerk helpt daar ook bij. De notaris, de accountant, de financieel adviseur, zij zijn allen noodzakelijk tijdens een scheiding. Weten wat er wel en wat er niet kan, dat schept duidelijkheid! En natuurlijk kan ik voorbeelden noemen uit de praktijk: hoe doen andere dit of wat kan er ook. Ik begeleid jaarlijks rond de 50 stellen en praktijkvoorbeelden helpen klanten ‘out of the box’ te denken. Zo gebeurt het wel eens, dat de een oplossing A en de andere oplossing B wenst en dat oplossing C de keuze wordt. En daar gaat het om: een gedragen oplossing die werkt voor alle betrokkenen”, aldus Inge.
Budgetcoach
In mijn vak loop ik dagelijks aan tegen het feit dat klanten schulden hebben. Als mens wennen we snel aan meer inkomen maar andersom, is dat lastiger in te passen. En om dit te doorbreken, heb je inzichten nodig. Ik heb een opleiding gevolgd bij het Nibud en die tips en tools bieden mijn klanten de nodige handvatten! Die tips en tools zet ik dan ook dagelijks in.
Het maken van een persoonlijke begroting tijdens een scheiding is een must, zeker als er schulden zijn. Inzicht krijgen in je eigen valkuilen en zwakheden, geeft je kracht om andere, betere, keuzes te maken. Bewust geld uitgeven, daar gaat het om.
Dagelijks houden honderden Nederlanders uit alle inkomensgroepen van de bevolking, met en zonder kinderen, kasboeken bij. Het Nibud vertaalt dit naar indicaties die passen bij jouw gezinssamenstelling en inkomen. En zo kan je al een begroting maken voor een huis waar je nog niet eens woont. En dat inzicht geeft direct overzicht en rust.
Daarnaast biedt het Nibud een handige tool, om te berekenen waar je aan tegemoetkomingen recht op hebt: toeslagen, kindgebonden budget, etc. En zo komt het vaak voor dat er een financiële situatie ontstaat, zonder dat een van beiden afhankelijk is van de ander. En hoe fijn is het, dat je zonder partneralimentatie rond kan komen?
Wel of niet uit elkaar?
Als mediator begeleid ik niet alleen stellen die de keuze hebben gemaakt om uit elkaar te gaan. Ook stellen die twijfelen of ze samen doorgaan, schuiven bij mij aan tafel aan. Dat heet relatie-mediation of relatie-coaching.
Scheiden is een grote stap en voordat je deze stap zet, wil je zeker weten dat uit elkaar gaan, de beste keuze is. En daar komt mijn specialisme goed van pas: doorvragen en samenvatten. Feiten en gevoelens van elkaar loskoppelen, helpt om een keuze te maken. Vaak weten stellen na 2-3 sessies of zij er samen nog zijn. En is dat niet zo, dan is het praten over hoe de toekomst er wel uit gaat zien, een snel en compact proces. De emoties zijn daarna makkelijker te scheiden van de zakelijke afspraken. En dat geeft rust.
De scheiding
Zodra de scheiding een feit is, begint de chaos. Je ziet door de bomen het bos niet meer, waar begin je? Waar moet je allemaal aan denken? En als je in Google “scheiden” intoetst, zie je helemaal door de bomen het bos niet meer. Waar te beginnen? Met een eerste gesprek met mij als mediator krijg je inzicht en overzicht en weet je wat er op jullie af komt. Als mediator bied ik jullie een vaste structuur waardoor je zeker weet dat alles besproken is. En ik onderzoek samen met jullie wat er wel en niet kan. Pas dan kan je keuzes maken en kansen creëren. Een scheidingsproces ziet er als volgt uit:
1. De kennismaking:
Wij schetsen samen het beeld van jullie huidige en toekomstige situatie. Nadat ik een beeld heb van wat jullie samen hebben opgebouwd, weet ik welk proces jullie zullen doorlopen. Dit is de structuur die elk scheidend stel, de nodige houvast biedt.
2. Tijdens het proces, breng ik:
– in kaart wat er tussen jullie verdeeld moet worden. Dit geeft overzicht.
– de juiste informatie op het juiste moment om samen tot overwogen keuzes te komen.
-handvatten om een persoonlijke begroting te maken voor de nieuwe woonsituatie.
– inzicht in de mogelijkheden in jullie (nieuwe) woonsituatie door een onafhankelijk adviseur aan tafel uit te nodigen.
– begeleiding om naar passende zorgafspraken tussen ouders te komen.
– de vertaling van jullie wensen naar officiële afspraken op papier.
3. De documenten zijn klaar.
Als de afspraken op papier staan, zorg ik ervoor dat de rechter jullie scheiding uitspreekt en de gemeente deze uitspraak inschrijft.
Actualiteit volgen?
– Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
– Volg ons op Twitter: @BaarAdvies
– Of kijk regelmatig op onze Facebook pagina: Baar Advies en ‘vind ons leuk’‘