Particulier leasen van een auto, let op! - Baar Advies
17466
post-template-default,single,single-post,postid-17466,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Particulier leasen van een auto, let op!

Particulier leasen van een auto, let op!

Zakelijk leasen is een welbekend fenomeen. Tegenwoordig is echter ook steeds populairder om particulier te leasen (private lease). In tegenstelling tot zakelijk leasen of een auto van de zaak, heeft particulier leasen echter een grote impact op de hypotheek.

Wat is particulier leasen?

Bij particulier leasen betaal je elke maand een vast bedrag voor het gebruik van de auto, zaken als de verzekering, de afschrijving en het onderhoud zitten bij dit maandbedrag in. Je huurt als het ware voor een bepaalde tijd een auto. Het leasecontract wordt echter wel ingeschreven in het BKR. Sinds 1 juli 2016 krijg een leasecontract de code OA, operational lease mee. 65% van het totale leasebedrag wordt geregistreerd, de 35% die niet ingeschreven wordt betreft de servicekosten en onderhoud.

Hoe gaat de bank ermee om?

Banken gaan uit van 2% van het in het BKR geregistreerde leningbedrag, als de werkelijke maandlast van de lening echter hoger is dan 2%, dan wordt de werkelijke maandlast meegenomen in de hypotheekberekening. Ondanks dat er dus 65% van het totale leasebedrag wordt ingeschreven, zal er in de praktijk altijd de werkelijke maandlast genomen worden.

De impact van een leaseauto.

Jaap wilt graag weten wat hij maximaal kan lenen voor de aankoop van een huis. Met een bruto jaarinkomen van €30.000,- en een rente van 2,2% kan Jaap ongeveer €131.000,- lenen. Nu heeft Jaap echter net een leasecontract afgesloten, hij betaalt voor een contract van 48 maanden €250,- per maand (het totale leningbedrag is dan 48 maanden x €250,- = €12.000,- hiervan wordt 65%, dus €7800,- ingeschreven in het BKR). 2% van het inschrijfbedrag is €156,- de bank zal in dit geval dus de €250,- meenemen als lening naast de hypotheek. Door dit bedrag kan Jaap nog maar €65.000,- aan hypotheek krijgen. Een leaseauto zorgt er dus voor dat Jaap ruim €65.000,- minder kan lenen!

Actualiteit volgen?

– Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
– Volg ons op Twitter: @BaarAdvies
– Of kijk regelmatig op onze Facebook pagina: Baar Advies en ‘vind ons leuk’

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.