Scheiden en een koophuis, wat nu? - Baar Advies
17470
post-template-default,single,single-post,postid-17470,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Scheiden en een koophuis, wat nu?

Scheiden en een koophuis, wat nu?

Een relatie beëindiging brengt veel rompslomp met zich mee; zeker als er ook een eigen huis op het spel staat. De situatie van de afgelopen jaren op de woningmarkt maakt het er niet gemakkelijker op, want het is best lastig om onder bepaalde druk je huis te verkopen. Daarnaast kampen veel huizenbezitters met een restschuld, die verdeeld moet worden. Hoe ga je met die situatie om als je uit elkaar gaat?

Uitkopen

Als jij alleen in de woning wil achterblijven, moet je je ex-partner uitkopen. Is het nodig om hiervoor een extra hypotheek af te sluiten, dan moet je het verschuldigde bedrag wel volledig en binnen dertig jaar annuïtair aflossen. Anders mag je de rente over die lening niet aftrekken. Ook voor het deel van de oude hypotheek van de ex-partner dat wordt overgenomen geldt deze aflossingseis.

Is jouw ex-partner in de oude woning achtergebleven, dan mag je nog maximaal twee jaar de hypotheekrente over jouw deel van de hypotheekschuld aftrekken. Over het deel van de woning waarvan jij eigenaar bent, moet je wel het eigenwoningforfait aangeven, maar je mag dit weer aftrekken als betaalde alimentatie.

Betaal jij alle rente, terwijl de woning maar voor de helft op jouw naam staat, dan mag je de helft van de rente op de normale manier aftrekken en het restant aftrekken als alimentatie. De hierover gemaakte afspraken moeten dan wel juist zijn vastgelegd.

Wie in de woning achterblijft moet er ook voor zorgen dat zijn/haar ex-partner niet langer hoofdelijk aansprakelijk is voor de betaling van de rente en aflossing van de hypotheek. Dit kan via een onderhandse akte bij de geldverstrekker of via een zogeheten royementsakte bij de notaris.

Bedenk wel dat de hypotheekverstrekker zal beoordelen of jij de eigenwoningschuld alleen kunt dragen. Vaak luidt de conclusie dat dit niet het geval is. Betaal of ontvang je alimentatie, dan kan dat gevolgen hebben voor het maximale leenbedrag. In het eerste geval kun je mogelijk minder lenen en in het tweede geval ontstaat juist extra ruimte.

Verkoop

Willen jullie het huis verkopen, dan moet je eventuele over- of onderwaarde op de woning onderling verrekenen, naar rato van de eigendomsverhouding. Wie bijvoorbeeld voor 70 procent eigenaar is, krijgt ook 70 procent van de overwaarde toegewezen, maar ook 70 procent van een eventuele restschuld. Je kunt proberen de restschuld mee te financieren met je nieuwe hypotheek, maar veel banken zijn hier terughoudend in.

Huizenbezitters met een restschuld hebben wel wat meer lucht gekregen. Wie een lening moet afsluiten om de restschuld te financieren, mag de rente nog 15 jaar aftrekken in box 1, deze regeling loopt vooralsnog wel tot eind 2017.

Is sprake van overwaarde en wil je een nieuw huis kopen, houd dan rekening met de bijleenregeling. Deze bepaalt dat je de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je huidige woning moet investeren in je volgende koopwoning. Doe je dat niet, dan is over dat bedrag geen hypotheekrenteaftrek mogelijk.

Adviseren

Zit je in een dergelijke situatie of ken je iemand die erin verkeerd, laat je dan goed informeren en vooral kijken naar wat er allemaal wel kan. Wij staan je graag bij om je te helpen de juiste keuze te maken.

Actualiteit volgen?

– Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (rechterzijde)
– Volg ons op Twitter: @BaarAdvies
– Of kijk regelmatig op onze Facebook pagina: Baar Advies en ‘vind ons leuk’

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.