Rentekorting op uw hypotheek? Bekijk de zeven mogelijkheden!
19487
post-template-default,single,single-post,postid-19487,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Rentekorting op uw hypotheek?

Rentekorting

Rentekorting op uw hypotheek?

Rentekorting wordt niet alleen door de rentevastperiode bepaald

Op zoek naar een geschikte hypotheek voor een nieuwe woning of nadert het moment nadert dat de huidige hypotheek afloopt? Wanneer deze vraagt zich voordoet gaat u zich verdiepen in het aanbod van de hypotheekverstrekkers. Al snelt duizelt het u dan van de verschillen in het aanbod en de mogelijkheden voor rentekorting.

Zeven mogelijkheden voor een lagere hypotheekrente

Om het u gemakkelijker te maken zet Baar Advies de zeven actuele manieren om rentekorting te krijgen op een rij:

   1. lagere rente op basis van Nationale Hypotheek Garantie;
   2. lagere rente door gunstige verhouding hypotheek- en woningwaarde;
   3. lagere rente als u al een betaalrekening bij de hypotheekverstrekker heeft;
   4. lagere rente omdat de hypotheek voor verduurzaming wordt gebruikt;
   5. lagere rente wanneer u kiest voor een hypotheek waarop u direct gaat aflossen;
   6. lagere rente door budgethypotheek met minder soepele voorwaarden;
   7. lagere rente door een combinatie van mogelijkheid 3 en 4.
1. Lagere rente op basis van Nationale Hypotheekgarantie

Wanneer u voldoet aan de voorwaarden voor een hypotheek met nationale hypotheek garantie dan loopt een bank minder risico. Een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop wordt namelijk betaald door het Waarborgfonds Eigen Woningen. De bank vertaald de lagere risico-opslag naar een lagere hypotheekrente. Dit kan zo maar een half procent schelen.

2. Lagere rente door gunstige verhouding hypotheek- en woningwaarde

Een geldverstrekker loopt ook minder risico wanneer er sprake is van een gunstige verhouding tussen de hypotheekwaarde en de woningwaarde. Een beduidend lagere hypotheekwaarde ten opzichte van de woningwaarde betekent voor de hypotheek verstrekker dat ook bij dalende huizenprijzen er goede kans is dat na verkoop de hypotheek kan worden afgelost. De meeste geldverstrekkers werken met ‘risicoklassen’. Een gunstige verhouding kan tot drietiende procent schelen.

3. Lagere rente als u al een betaalrekening bij de hypotheekverstrekker hebt

Banken belonen hun klanten doorgaans wanneer de hypotheek ook bij hen wordt afgesloten. Ze hebben immers de zekerheid dat de betaalrekening waar vanaf de hypotheek betaald wordt ook bij hun loopt. Dit vertaalt zich meestal in een tot twee-tiende procent lagere hypotheekrente.

4. Lagere rente omdat de hypotheek voor verduurzaming wordt gebruikt

Sommige banken belonen maatregelen die u kunt nemen om uw huis energiezuiniger te maken. Hoe veel gunstiger het percentage is verschilt nogal per bank. Het is dus belangrijk om u goed te oriënteren wanneer dit bij uw aankoop speelt. De verschillen tussen de banken schelen soms tienden van procenten.

5. Lagere rente wanneer u kiest voor een hypotheek waarop u direct gaat aflossen

Geldverstrekkers lopen minder risico als u al tijdens de looptijd begint met aflossen. Daarom maken veel banken op dit punt een onderscheid bij de hypotheekrente.

6. Lagere rente door budgethypotheek met minder soepele voorwaarden

Er zijn banken die een zogenaamde budgethypotheek aanbieden (bijv. ABN Amro). De voorwaarden hiervan zijn wel minder soepel. Zo moet bijvoorbeeld de hypotheekakte binnen drie maanden na de offerte datum passeren. Het rentevoordeel bedraagt doorgaans niet meer dan ééntiende procent.

7. Lagere rente door een combinatie van mogelijkheid 3 en 4

Tot slot is vermeldenswaardig dat er banken zijn die ook nog een combinatie van voordele toestaan wanneer alles bij hen wordt afgesloten. U wordt dan beloond wanneer u een betaalrekening met een hypotheek voor een verduurzaming combineert. Er zijn gevallen bekend dat dit viertiende procent voordeel oplevert.

Een goede keuze brengt een hoge rentekorting met zich mee

Hopelijk helpt de bovenstaande informatie bij het maken van de juiste keuzes. Komt u er niet uit dan kunt u uiteraard een beroep op ons doen. Samen zoeken wij dan naar de hypotheek die het beste aansluit op uw wensen en dan met een gunstigste rentekorting.

Patrick Brands

Vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

 

Patrick Brands
Financieel Advies

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.