12 jun Misverstanden over de AOV: de top vijf
Zelfstandigen onvoldoende verzekerd op basis van verkeerde aannames
Online is er de laatste jaren vaak berichtgeving over de zin en het nut van een arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV). Of waarom u juist voor een andere oplossing zou moeten kiezen. Oorzaak is de enorme groei van het aantal ZZP’ers in Nederland waarvan de meeste nog niets op dit gebied geregeld hebben. Het eerste wat opvalt is dat er in de berichten vaak behoorlijk gegeneraliseerd wordt. De ene ZZP’er is immers de andere niet, een AOV is geen ‘ding’ maar kan op maat worden aangeboden, we kunnen dus ook niet spreken over ‘de’ premie.
De top vijf van meest gehoorde misverstanden
De AOV is voor ons ook een regelmatig terugkerend onderwerp. De volgende vijf tegenwerpingen voor het afsluiten van een AOV komen wij hierbij het meeste tegen:
- ‘De AOV premie is voor een ZZP’er nauwelijks op te brengen’;
- ‘Ik heb genoeg spaargeld voor calamiteiten dus een AOV is niet nodig’;
- ‘DE AOV gaat toch pas uitkeren als ik echt helemaal niets meer kan’;
- ‘Online kan ikgoedkoper een AOV afsluiten;
- ‘De AOV is alleen maar een financieel vangnet’.
Hieronder gaan wij op deze vijftegenwerpingen in en geven een bloemlezing van de informatie die wij tijdens een gesprek hierover verstrekken. Hopelijk inspireert het u om een keer een afspraak met ons te maken. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat wij u hierbij kunnen helpen.
1. De premie is nooit voor iedereen gelijk
Een AOV is altijd maatwerk. Dit begint in eerste instantie bij de ondernemer zelf. Aan wat voor dekking is er behoefte? Daarnaast zijn er veel factoren van invloed op de hoogte van de premie, zoals:
- Wat voor beroep wordt er uitgeoefend?
- Welk bedrag moet er verzekerd worden?
- Zijn er bepaalde risicofactoren?
- Welke eindleeftijd moet worden aangehouden?
- Welke termijn ‘eigen risico’ wordt er gekozen?
- Vanaf welke arbeidsongeschiktheidspercentage moet er uitgekeerd worden?
Door dit in een gesprek samen met u in kaart te brengen kunnen wij bepalen op wat voor premie u uitkomt. In de meeste gevallen blijkt dan de premie nogal mee te vallen.
Dat de premie fiscaal aftrekbaar is en via de inkomstenbelasting deels terugkomt is lang niet bij al onze gesprekspartners bekend.
2. Stop dan met werken als je genoeg gespaard heb!
Personen die zeggen genoeg gespaard te hebben om arbeidsongeschiktheid helemaal op te kunnen vangen, stellen wij voor om direct te stoppen met werken. Dat geeft ze meteen een duidelijk beeld van de hoogte van de hiervoor benodigde hoeveelheid spaargeld. In de meeste gevallen is er wel een potje voor de eerste maanden maar voor de langere termijn is er bij inkomensverlies onvoldoende geld om te blijven wonen en leven zoals men dat gewend is. Vaak wordt hierbij vergeten dat er vanuit de overheid echt geen enkel vangnet is.
Een tip is bijvoorbeeld om ervoor te kiezen de uitkering in te laten gaan op het moment dat uw spaargeld op is. Hierdoor zal de premie aanzienlijk lager zijn.
3. Verzekeraars werken met een minimale uitkeringsdrempel
De meeste ondernemers die wij spreken gaan er vanuit dat er veel moet gebeuren voordat ze hun werk helemaal niet meer kunnen uitvoeren. Ze denken dat ze dan pas ergens aanspraak op kunnen doen. Om met het laatste te beginnen: op het moment dat u minimaal voor dat percentage bent afgekeurd ontvangt u al een uitkering. Op basis van onafhankelijke keuring wordt de mate van arbeidsongeschiktheid vastgesteld. Hierbij is 25% vaak de ondergrens.
4. Voor een maatwerk AOV verzekering is specialistische kennis nodig
Online wordt er tegenwoordig veel aangeboden en vaak ook tegen ogenschijnlijk lagere tarieven. Laat u hierdoor geen zand in de ogen strooien. Een AOV is een complex product en dient altijd afgesloten te moeten worden met een advies van een adviseur inkomen. Het maatwerk van deze specialist bespaart u veel tijd die u ook aan uw eigen bedrijf had kunnen besteden. Zelfs wanneer u het zelf helemaal heeft uitgepuzzeld bent u vervolgens nog niet zeker van de beste dekking.
Als expert inventariseren wij u gehele financiële situatie. Bovendien zijn we onafhankelijk, dus mocht u het risico willen verzekeren dan zorgen wij ervoor dat u offertes ontvangt van verschillende maatschappijen.
5. Een goede AOV is meer dan alleen een vangnet
Een goede AOV is veel meer dan alleen een financiële vangnet bij arbeidsongeschiktheid. De meeste verzekeraars waarmee BaarAdvies zaken doet helpen u niet alleen om financieel gezond te blijven, maar ook fysiek. Er zijn er die u proactief ondersteunen op het gebied van vitaliteit, omscholing of re-integratie.
Een keer afspreken?
Wij maken graag een afspraak met u. Het eerste gesprek kost u niets. Op basis van uw persoonlijke situatie adviseren wij u over een AOV die aansluit op uw eigen (financiële) situatie en uw wensen en behoeften. Daarmee heeft u zelf invloed op de hoogte van de premie.
Vragen?
Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.
Patrick Brands
Financieel Advies