Kijk niet naar de hypotheekrente alleen: vijf belangrijke zaken!
20307
post-template-default,single,single-post,postid-20307,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Kijk niet naar de hypotheekrente alleen

Kijk niet naar de hypotheekrente alleen

Kijk niet naar de hypotheekrente alleen

Vijf belangrijke zaken waar u ook op moet letten

Wanneer u bij een aankoop een keer erg gefixeerd bent geweest op de prijs dan zult u kunnen beamen dat het leek of er steeds weer één goedkoper leek te zijn. Zo kan het gebeuren dat u bij het afsluiten van een hypotheek misschien teveel focus heeft op de hypotheekrente en de rentevaste periode omdat hier het meeste over gecommuniceerd wordt. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zijn er echter vijf zaken die speciaal uw aandacht behoeven bij het afsluiten van een hypotheek.

Let op de volgende zaken voor een onbezorgd thuis:

1. Uw vorige huis nog niet verkocht? Bekijk dan de maximale overbruggingsmogelijkheden?

U wilt verhuizen naar een nieuwe woning en deze deels financieren met de overwaarde van de oude woning. Wanneer de oude woning nog niet verkocht is kunt nog niet over deze overwaarde beschikken. Een overbruggingshypotheek biedt dan uitkomst.

De hoogte van de overbrugging wordt door de meeste hypotheekverstrekkers bepaald op 90% van de getaxeerde waarde minus de hypotheekschuld. Kijk hier goed naar en lees de voorwaarden er goed op na.

2. Komende jaren geld over? Hoeveel mag u dan boetevrij aflossen?

Wanneer u verwacht dat u in de komende jaren uw hypotheeklasten kunt verlagen door tussentijds af te lossen is het verstandig om hierbij stil te staan. Misschien wilt u de komende jaren uw spaargeld dat geen spaarrente oplevert hiervoor aanspreken

Er zijn hypotheekverstrekkers waar jaarlijks 10 tot 20% boetevrij kan worden afgelost. Er zijn echter ook partijen waar de hele hypotheek in één keer kan worden afgelost. Kijk daarom goed naar hetgeen dat het beste bij uw verwachtingen past.

3. Passeerdatum nog niet bekend? Hoelang zijn het renteaanbod en de bindende offerte geldig?

De passeerdatum is meestal nog niet bekend op het moment dat u bezig bent met het aanvragen van een hypotheek offerte. Eerst dienen er allerlei stukken te worden ingeleverd voordat u de hypotheekofferte krijgt.

In de offerte staan naast het hypotheekbedrag, de aflossingsvorm, looptijd en rente ook de offertedatum en de passeerdatum.  De offertedatum is de datum waarvoor u de offerte moet tekenen en opsturen naar de hypotheekverstrekker.  De hypotheekakte moet vervolgens voor de passeerdatum bij de notaris zijn ondertekend anders vervalt in beide gevallen het hypotheekaanbod.

Het zou zuur zijn als tussentijds de hypotheekrente is gestegen. Zorg dat deze data aansluiten op uw situatie.

4. Is er sprake van offerterente of passeerrente?

In aansluiting op het voorgaande punt is het goed om te weten dat er ook geldverstrekkers zijn die offertes uitbrengen waarin ze uitgaan van een passeerrente. Dit wordt ook wel dagrente genoemd en wanneer u dit heeft afgesproken dan geldt de laagste dagrente op het moment dat u de akte bij de notaris ondertekend.

Wanneer u verwacht dat de hypotheekrente daalt in de periode dat u met de aankoop bezig bent kan dit interessant voor u zijn.

5. Wilt u de hypotheek voor iets anders dan de woning gebruiken?

Nu Nederland langzaamaan vergrijst komt het steeds vaker voor dat de overwaarde van woningen voor andere zaken wordt gebruikt dan onderhoud of aanpassing van de woning. Middels een zogenaamde ‘opeethypotheek’ wordt er zo geld vrijgemaakt voor een schenking aan de kinderen of een aanvulling van het pensioen.

Deze verhoging belandt dan wel bij de belastingaangifte in box 3 en niet in box 1 waarover hypotheekrenteaftrek mogelijk is. Denk in deze gevallen daarom goed na over de fiscale consequenties.

Plannen voor iets nieuws of wilt u uw hypotheek aanpassen?

Heeft u plannen om in 2020 iets nieuws te kopen of wilt u misschien na het lezen van het bovenstaande nog eens kritisch naar uw hypotheek kijken? Maak dan een afspraak! Onafhankelijk adviseren wij u graag hierover. U kunt online eenvoudig een afspraak met ons inplannen. Samen met u bekijken wij dan de mogelijkheden.

 

Patrick Brands

Vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

Patrick Brands
Financieel Advies

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.