Wat is het Indemniteitsbeginsel en wat betekent dit voor verzekeringen?
20524
post-template-default,single,single-post,postid-20524,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Indemniteitsbeginsel

Indemniteitsbeginsel

Indemniteitsbeginsel

Wat is het indemniteitsbeginsel?

Bij BaarAdvies zijn wij niet zo van de moeilijke woorden. Toch zijn er begrippen waar ook wij niet omheen kunnen. Zo ook het begrip indemniteitsbeginsel, we leggen het graag uit. Het indemniteitsbeginsel wordt in het huidige recht in artikel 7:960 omschreven:

artikel 7:960: De verzekerde zal krachtens de verzekering geen vergoeding ontvangen waardoor hij in een duidelijk voordeliger positie zou geraken. De vorige zin mist toepassing bij voorafgaande taxatie van de waarde van een zaak tot stand gekomen krachtens een aan een deskundige opgedragen beslissing of krachtens een beslissing van partijen overeenkomstig het advies van een deskundige.

Wat betekent dit in relatie met verzekeringen

Voor schadeverzekeringen geldt, dat de verzekering niet mag leiden tot vergoeding van een hoger bedrag dan de daadwerkelijke schade. Dit wordt het indemniteitsbeginsel of indemniteitsprincipe genoemd. Hoe dit in de praktijk uitpakt laat zich het beste schetsen aan de hand van enkele voorbeelden.

Voorbeeld 1:

Het raam in uw keuken is gebroken. Dit valt onder de dekking van uw opstalverzekering. Omdat er nu toch een nieuw ruit in moet, besluit u nu meteen maar HR ++ isolatieglas te plaatsen in plaats van het enkel glas dat erin zat. Uw andere ramen in de woning zijn namelijk ook voorzien zijn van dubbelglas. U zult in dit geval het verschil tussen enkel glas en HR ++ isolatieglas zelf moeten betalen.

Schade aan uw woonhuis, valt onder de opstalverzekering. Bij opstalschade heeft u reparatieplicht, dit betekent dat het uitgekeerde schadebedrag gebruikt moet worden voor de reparatie van de schade.

Voorbeeld 2:

Uw televisie is door een onvoorziene situatie van het tv-meubel gevallen en kapot. De televisie is inmiddels 5 jaar oud en u heeft er 5 jaar geleden € 800,- voor betaald. Een televisie wordt in 10 jaar afgeschreven en dus zult u 50 % van de huidige aanschafwaarde krijgen. Hiervoor levert u de aankoopnota en een foto van de schade in bij de verzekeraar. Om een vergelijkbaar exemplaar aan te schaffen dient u dus de helft bij te passen.

Regels met betrekking tot de duur van afschrijving en een eventueel eigen risico, kunnen per verzekeraar verschillen, hierboven is een voorbeeld situatie.

Schaderegelingsclausule

In de meeste afspraken met verzekeraars staat vaak een schaderegelingsclausule. Deze clausule bepaalt dat het vaststellen van de schade achteraf door deskundigen (expert, contra-expert en arbiter) plaats kan vinden en dat de verzekeraar zich ook zal houden aan de waarde die op deze wijze is vastgesteld.

Roland Baar

Nog meer vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

Roland Baar
Erkend Financieel Adviseur

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.