Alimentatie indexering 2021 percentage vastgesteld op 3%
21064
post-template-default,single,single-post,postid-21064,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Alimentatie indexering 2021

Alimentatie indexering 2021

Alimentatie indexering 2021

Alimentatie indexering 2021

Ieder jaar dient het vastgestelde alimentatiebedrag te worden geïndexeerd. Het percentage voor de alimentatie indexering 2021 is 16 oktober jl. gepubliceerd in de Staatscourant. Dit conform de beschikking (nr. 3052992) van de Minister voor Rechtsbescherming uit 2021. Het percentage waarmee de bedragen voor levensonderhoud met ingang van 1 januari 2021 worden verhoogd, is vastgesteld op drie (3%).

Hoog percentage

Kijkend naar de percentages van de afgelopen tien jaar dan is 3% het hoogste percentage. Uitzonderlijk is dit niet want in 2009, 2003 en 2001 was het percentage nog hoger, resp. 3,9, 3,9 en 3,3%. Het gemiddelde percentage vanaf het jaar 2000 is 2,1%.

Hoe werkt de indexering?

Ieder jaar wordt het percentage met ingang van 1 januari automatisch gewijzigd. Het percentage wordt bepaald door het procentuele verschil tussen het indexcijfer van de lonen op 30 september van het lopende jaar en het indexcijfer van lonen op 30 september in het jaar daarvoor.

Indexcijfer CBS

Bepalend hierbij is het indexcijfer van cao-lonen per maand (inclusief bijzondere beloningen). Dit wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij de samenstelling van dit indexcijfer wordt behalve met de salarissen in het bedrijfsleven, ook rekening gehouden met de ontwikkeling van de salarissen bij de overheid en met de ontwikkeling van de salarissen in andere sectoren.

Hoe pas je het percentage toe?

Het herberekenen van de alimentatie is niet ingewikkeld. Het nieuwe bedrag is gelijk aan het huidige bedrag + het huidige bedrag maal het percentage. Stel dat je huidige maandelijkse alimentatiebedrag € 500,- is dan ziet de berekening er als volgt uit: 500 + (500* 3%) = € 515,-

Is de alimentatie indexering 2021 verplicht?

In principe is de indexering van de kinderalimentatie verplicht wanneer er niets anders is vastgelegd. Wat staat er in de echtscheidingsconvenant, is eigenlijk de vraag. In een echtscheidingsconvenant kunnen namelijk afwijkende afspraken met betrekking tot de jaarlijkse indexering worden vastgelegd.

Meer weten over partner- of kinderalimentatie?

Heeft u vragen over de indexatie of andere algemene vragen over alimentatie? Of wilt u uw alimentatie laten berekenen? Neemt u dan gerust contact met mij op of maak een afspraak.

Inge Verschuur

Vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

 

Inge Verschuur
Register Mediator

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.