Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek spreekt voor zich: je betaalt geen aflossing gedurende de looptijd van de hypotheek. Bij deze hypotheekvorm bestaan de maandlasten volledig uit rentelasten. Het voordeel van aflossingsvrije hypotheek is dat de maandlasten laag zijn. Alleen wordt er geen vermogen opgebouwd gedurende de looptijd van de hypotheek.

Werking

Bij een hypotheek die aflossingsvrij is, sluit je een lening af voor  60 tot 90% van de executiewaarde van het huis. Over deze lening betaal je uitsluitend rente. Op dit moment mag u deze hypotheekvorm afsluiten voor een periode van dertig jaar. De fiscale voordelen zijn dus dertig jaar maximaal, daarna stijgen de netto maandlasten van deze hypotheekvorm drastisch!

Voordelen

Aflossingsvrije hypotheken hebben verschillende voordelen, als volgt:

  • Maximaal fiscaal voordeel
  • Lage Maandlasten
  • Vaste maandlasten mits de hypotheek is afgesloten met een rentevaste periode

Kanttekeningen

Er zijn ook een aantal kanttekeningen te plaatsen bij een aflossing vrije hypotheek:

  • Er vindt geen kapitaalopbouw plaats
  • Geen fiscaal voordeel uit kapitaalvrijstelling in Box 1
  • Het leenbedrag is beperkt tot een bepaald percentage van de executiewaarde

Dekking

Het moge duidelijk zijn dat bij een aflossingsvrije hypotheek geen kapitaal wordt opgebouwd waarmee de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd kan worden afgelost. De waarde van het huis is de aflossing. Deze moet toereikend zijn om de hypotheekschuld te kunnen inlossen.

Overlijdensrisico verzekering

Bij deze hypotheekvorm wordt vaak een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde gesteld. Vraag onze hypotheek adviseur naar de voorwaarden.

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

Op het gebied van aflossingsvrije hypotheken werken wij samen met o.a. onderstaande aanbieders. Interesse in een aflossingsvrije hypotheek? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen u graag!

Heeft u vragen?

Laat een van onze experts u helpen bij uw hypotheek.