Annuïteiten hypotheek

Annuïteiten hypotheek

Een van de oude vertrouwde hypotheekvormen is de annuïteiten hypotheek. Deze hyptoheekvorm staat net als de lineaire hypotheek aan de basis van alle hypotheken. Het grote voordeel van een annuïteithypotheek? Je hebt vaste maandlasten en aan het einde van de looptijd is de hypotheekschuld volledig afgelost!

Werking

Zoals gezegd betaal je bij een annuïteiten hypotheek vaste maandlasten, daarom word het annuïteit genoemd. Deze vaste lasten bestaan uit een rente en een aflossingsdeel. In het begin is het rentedeel van de annuïteit hoog en het aflossingsdeel klein. In de tijd – naarmate er meer wordt afgelost – neemt het rente gedeelte van de annuïteit af en stijgt het aflossingsdeel. Let op: hierdoor verandert je fiscale voordeel. In het begin – dankzij de hoge rentelasten – is het voordeel groot. Later daalt dit voordeel en stijgen de netto maandlasten.

Voordelen

Annuïteiten hypotheken hebben verschillende voordelen, als volgt:

  • Vaste (bruto) maandlasten
  • Vaste looptijd hypotheek
  • Hypotheekschuld volledig afgelost aan het einde van de looptijd
  • Hypotheekschuld wordt maandelijks minder

Kanttekeningen

Er zijn ook een aantal kanttekeningen te plaatsen, als volgt:

  • Het fiscale voordeel is minder dan bij andere hypotheekvormen
  • Geleidelijke stijging netto maandlasten

Wanneer interessant?

Een annuïteiten hypotheek is tegenwoordig niet zo interessant meer vanwege de minimale fiscale voordelen. Het is dan ook niet zo vreemd dat wij deze hypotheekvorm maar weinig afsluiten. Annuïteithypotheken zijn wel reuze interessant voor eventuele Box III leningen, zoals bijvoorbeeld vakantie huizen. Hier is renteafrek niet mogelijk en kunnen annuïteiten hypotheken een voordeel leveren. Vraag onze hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Annuïteiten hypotheek afsluiten?

Op het gebied van annuïteiten hypotheken werken wij samen met onder andere onderstaande aanbieders. Interesse in een annuïteiten hypotheek? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen u graag!

Heeft u vragen?

Bel mij of één van mijn collega’s gerust op 035 – 577 9661 indien u vragen heeft over hypotheken.

Patrick Brands
Financieel Advies