BKR geregistreerd staan, weet u of u geregistreerd staat?
20354
post-template-default,single,single-post,postid-20354,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

BKR geregistreerd staan

BKR geregistreerd staan

BKR geregistreerd staan

Weet u of u bij de BKR geregistreerd staat?

Veel consumenten weten niet of ze bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd staan. Toch is het belangrijk om u bewust te zijn van uw status bij het BKR, zeker als u in aanmerking wilt komen voor een lening, zoals een bijvoorbeeld een hypotheek. Zo kan  eenvoudige registratie bij het BKR omslaan in een negatieve vermelding als er een betalingsachterstand ontstaat van meer dan drie maanden. Dit met alle gevolgen voor uw kredietaanvraag als u geld wilt lenen.

Recente wijzigingen in de registraties

Met ingang van 1 februari zijn er twee registraties gewijzigd. Zo wordt er een zakelijk krediet opgenomen wanneer een ondernemer die persoonlijk aansprakelijk is een bedrag van meer dan 1.000 Euro leent. Daarnaast worden hypotheken die door consumenten worden afgesloten voor een woning om te verhuren of voor een recreatiewoning geregistreerd bij het aangaan van de lening.

Welke schulden worden er geregistreerd?

Het BKR maakt onderscheid tussen de volgende zes soorten registraties en legt dit vast in het register:

1. Uw hypotheek

De hypotheek van uw woning wordt niet geregistreerd. Pas wanneer er een betalingsachterstand van drie maanden ontstaat wordt de lening geregistreerd. Die negatieve registratie blijft van kracht totdat de achterstand is ingehaald en een herstelmelding is gedaan. Daarna blijft de negatieve registratie nog vijf jaar zichtbaar.

Zoals hierboven aangegeven wordt een hypotheek voor een tweede woning sinds 1 februari van dit jaar direct geregistreerd.

2. Uw zakelijke krediet

Leningen die worden afgesloten voor een eenmanszaak, VOF of maatschap, ofdoor een vennoot van een commanditaire vennootschap (CV) zijn leningen waarvoor u hoofdelijk aansprakelijk bent. De bedragen ervan worden niet geregistreerd maar wanneer er betalingsachterstand op een lening is wel.

Zakelijke kredieten van meer dan 1.000 Euro waarvoor u hoofdelijk aansprakelijk bent en waarop u een betalingsachterstand heeft worden dus gemeld.

3. Uw private autolease

Dit is iets om op te letten. Steeds meer automobilisten kiezen voor private lease bij de overstap naar een nieuwe auto. Hypotheekverstrekkers nemen deze betaalverplichting mee in de berekening van de maximale hypotheek.

4. Uw creditcard

Wanneer u een kredietlimiet heeft van meer dan 250 Euro op uw creditcard met een langere looptijd dan een maand dan wordt dit geregistreerd  bij het BKR.

5. Rood staan bij de bank

Ook wanneer u een kredietlimiet heeft van meer dan 250 Euro op uw bankpas met een langere looptijd dan een maand dan wordt dit geregistreerd bij het BKR.

6. En last but not least, uw telefoonabonnement

Telecomaanbieders bieden vaak een mobiele telefoon aan met een abonnement dat in maandelijkse termijnen wordt betaald. Dit is in feite een lening. Dergelijke telefoon-abonnementen worden bij het BKR geregistreerd als de lening voor het toestel hoger is dan 250 euro. Maandelijkse gebruikskosten tellen daarbij niet mee.

Als je wilt voorkomen dat een telefoonabonnement leidt tot een registratie bij het BKR, is het raadzaam om een aanbetaling voor het toestel te doen, zodat het geleende bedrag lager uitvalt dan 250 euro. Of koop een toestel als het maar enigszins mogelijk is.

Wilt u weten wat er op uw naam geregistreerd staat?

Niet alleen kredietverstrekkers kunnen gegevens opvragen bij het BKR, ook u als particulier heeft inzage in uw registraties. U kunt een kredietoverzicht opvragen op de site van het BKR via deze link.

Ook biedt het BKR informatie over hoe u bezwaar kunt maken indien u het met een bepaalde registratie niet eens bent. Bezwaar maken moet u echter doen bij de betreffende geldverstrekker die een melding heeft gedaan.

Roland Baar

Nog meer vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

Roland Baar
Erkend Financieel Adviseur

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.