Cybercriminaliteit groeit explosief in 2020 | Baar Advies
20946
post-template-default,single,single-post,postid-20946,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Cybercriminaliteit groeit explosief in 2020

Cybercriminaliteit groeit

Cybercriminaliteit groeit explosief in 2020

Inmiddels meer cybercrime delicten dan woninginbraken

Geen vrolijk nieuws dat cybercriminaliteit groeit in deze toch al bange tijden door het covid-19 virus. Juist nu iedereen afhankelijker wordt van online voorzieningen wordt internet steeds vaker het domein van criminele activiteiten. Dit wordt gemeld door de VPNGids.nl, een platform dat al vanaf 2017 de ontwikkeling op dit gebied bijhoudt. Zij zien een explosieve groei in het eerste half jaar van 2020, namelijk net zoveel meldingen als in het hele jaar 2019! Zij baseren zich op data van de Nederlandse politie, het Centraal Bureau voor de Statistiek en inzichten van verscheidene cybersecurity experts.

Wat verstaan we eigenlijk onder cybercrime?

We spreken van cybercrime als computers en daarmee computergebruikers het doelwit zijn van criminele activiteiten. De vijf meest voorkomende gevolgen hiervan zijn:

  • indentiteitsfraude;
  • verlies van geld;
  • online reputatieschade;
  • privacy-schending;
  • afpersing

Om duidelijk te maken wat dit is hieronder de voorbeelden hiervan:

Indentiteitsfraude

Je hebt op vakantie je paspoort laten scannen bij het inchecken in je hotel. Door diefstal komen de bestanden van het hotel in verkeerde handen.  Met de scan van je paspoort wordt er een creditcard op jouw naam geopend waarmee vervolgens voor duizenden euro’s aan zaken worden gekocht. Dit merk je pas als er een incassobureau zich bij je meldt.

Verlies van geld

Denkend dat je een e-mail krijgt van je bank, met de vraag je opnieuw aan te melden in verband met een update, vul je je rekeningnummer en inlogcode in op de website die achter de link zit. Een paar uur later is je rekening helemaal leeggehaald. Het blijkt dat je hebt ingelogd op een website die alleen maar lijkt op die van de bank.

Online reputatieschade

Recent nog werd het Twitteraccount van Geert Wilders gehackt en verspreidde ‘hij’ ineens zaken die zijn reputatie geen goed deden. Een ander voorbeeld zijn foto’s van jou die je slecht met één persoon via je mobiel gedeeld hebt maar ineens viraal gaan nadat de mobiel van die persoon gestolen is.

Privacy-schending

Een e-mail wekt je medelijden of nieuwsgierigheid op en je klikt op een link waardoor criminelen toegang krijgen tot de bestanden op je computer en op zoek gaan naar bruikbare informatie. Denk hierbij aan foto’s, fiscale of medische gegevens waarmee criminelen hun voordeel kunnen doen.

Afpersing

Dit komt vrijwel op dezelfde manier tot stand als bovenstaand voorbeeld. Je klikt op een link. Alleen nu wordt er software op je computer geïnstalleerd die jouw systeem in gijzeling neemt. Alleen door een bepaald bedrag over te maken (losgeld) kun je nog bij je bestanden komen.

Dat cybercriminaliteit groeit bangmakerij?

Je bang maken met het bericht dat cybercriminaliteit groeit is het laatste wat wij willen doen en alle bovenstaande zaken zijn te voorkomen als je zelf goed oplet. Waarschuwen willen we je wel. Wil je tips over wat je vooral wel of niet moet doen? Lees dan de preventietips op de website van onze partner Cybercarepolis.nl.

Kan ik mij tegen cybercrime verzekeren?

Preventie is uiteraard het beste maar uiteraard is het ook mogelijk om je te verzekeren voor de gevolgen van cybercrime. Het is echter een complex product omdat het sterk van je persoonlijke situatie afhangt. Daarbij is het zinvol om meerdere verzekeringen van verschillende aanbieders te vergelijken. In een persoonlijk gesprek bekijken we daarom graag samen met jou wat het beste bij jouw situatie past. Zowel persoonlijk als zakelijk.

Rick van Dijkhuizen

Meer vragen?

Neem dan gerust direct contact met mij of één van mijn collega’s
op 035-5779661.

Rick van Dijkhuizen
Adviseur Schade- en Inkomensverzekeringen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.