Woningfinanciering en het risico van een echtscheiding
21717
post-template-default,single,single-post,postid-21717,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Woningfinanciering en het risico van een echtscheiding

Woningfinanciering en het risico van een echtscheiding

Woningfinanciering en het risico van een echtscheiding

Raar? Kom je voor de financiering van je woning gaan ze praten over scheiden

Dagelijks adviseren wij relaties over de financiering van hun woning. Dat kan zijn voor de aankoop of verbouwing van een woning. Maar ook in het kader van het zoeken naar mogelijkheden om de woonlasten te verlagen. Wij zien veel verbazing wanneer wij tijdens zo een gesprek ook het onderwerp “echtscheiding” aanroeren. Wij leggen in dit artikel uit waarom wij dit onderwerp belangrijk vinden.

Financiering en aankoop hebben vergaande gevolgen

De financiering en aankoop van een woning hebben vaak over een lange periode belangrijke, vermogensrechtelijke en juridische gevolgen. Zeker wanneer deze financiering en koop uit naam van twee personen plaatsvindt. Als Erkend Hypothecair Planner is het onze verantwoordelijkheid om niet alleen over de hoogte van de rente en de voorwaarden van de financiële instelling die de lening gaat verstrekken te adviseren. Belangrijker nog is dat wij onderzoeken of de lening ook op de lange termijn past en blijft passen bij de individuele situatie van de relatie.

Hierbij staat voor ons centraal de vraag of, ongeacht welke veranderingen er in de toekomst kunnen plaatsvinden, de woonlasten toch betaalbaar blijven.

Vermogen gaat vermengen

Wanneer twee partners samen een financiering afsluiten om een woning te kopen, dan gaan delen van de vermogens van beide partners zich met elkaar mengen. Misschien dat de één meer eigen geld inbrengt om de woning te financieren dan de ander. Misschien dat de één meer inkomen heeft maar de ander meer tijd besteedt aan de verzorging van de kinderen. Misschien dat de woning in waarde stijgt. Misschien dat de één een deel van een ontvangen erfenis gebruikt om een verbouwing te financieren of de lening voor een deel af te lossen. Allemaal zaken die per individuele klant kunnen verschillen. Op zichzelf is dat helemaal niet erg. Maar op enig moment in de toekomst kan het wel belangrijk zijn dat hierover bij het aangaan van de financiering goede afspraken zijn gemaakt.

Echtscheiding is een reëel risico

Een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Wanneer dit het geval is zullen ook afspraken moeten worden gemaakt over de voorheen gezamenlijk bewoonde woning. Hoe wordt de actuele waarde van de woning onderling verdeeld? Hoelang blijven beide partners nog ieder individueel aansprakelijk voor de samen aangegane schuld? Wat is de situatie wanneer de ene ex-partner gedurende het huwelijk meer heeft bijgedragen aan de aflossing van de schuld dan de andere ex-partner? Zo maar enkele vragen die na veel scheidingen gesteld worden. Ook hier is het belangrijk dat de ene partner in de woning kan blijven wonen en de andere partner toch voldoende financiële ruimte overhoudt om weer eigen woonruimte te kunnen financieren.

Goede afspraken zijn nodig

Een “goede” hypotheek is een hypotheek die ook bij onverwachte gebeurtenissen in de toekomst het mogelijk blijft maken dat je plezierig blijft wonen. Dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moeten wij samen veel bespreken. Leuke én minder leuke onderwerpen. Maar hierover met elkaar tijdig goede afspraken maken is ook een vorm van voor elkaar zorgen, met het oog op onzekerheden die nu nog in de toekomst liggen.

Bertina van 't Hazeveld

Meer vragen?

Bel gerust naar  035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

Bertina van ’t Hazeveld FFP EHP
Erkend Financieel en Hypothecair Planner

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.