Weet jij hoe hoog je fiscale oudedagsreserve is
22103
post-template-default,single,single-post,postid-22103,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Weet jij hoe hoog je fiscale oudedagsreserve is?

Weet jij hoe hoog je fiscale oudedagsreserve is?

Weet jij hoe hoog je fiscale oudedagsreserve is?

Weet jij hoe hoog je fiscale oudedagsreserve is?

…en heb je de daarover te verwachten belasting ook apart gezet?

De bovenstaande vraag is van toepassing voor 34% van zzp’ers die voor hun oudedagsvoorziening gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR) als alternatief voor lijfrente via een koopsompolis. Uit een recent onderzoek (maart 2022) zijn nogal wat zaken naar voren gekomen die tot nadenken stemmen.

Wat is de FOR ook alweer?

De FOR is en regeling waarbij je elk jaar een deel van je winst mag reserveren voor je pensioen. Om in aanmerking te komen voor de fiscale oudedagsreserve (FOR) hanteert de Belastingdienst een aantal voorwaarden:

Hoe werkt de FOR in 2022?

Wanner je aan de gestelde voorwaarden voldoet dan mag je dit jaar 9,44% van je winst reserveren en toevoegen aan je oudedagsreserve. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan € 9.632,-. Door deze fiscale aftrekpost verlaag je de te belasten winst en dus bespaar je nu op je inkomstenbelasting. Het is verstandig om de belasting die over het gereserveerde bedrag geheven zal worden daadwerkelijk apart te zetten.

Wat stemt er dan tot na denken?

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 47% van de 400 bevraagde zzp’ers het benodigde bedrag apart zet. Ongeveer een kwart doet dit maar ten dele en nog eens een kwart helemaal niet.

Vaak denken degene die het niet of maar ten dele apart zetten dat de verkoop van de onderneming later genoeg geld zal opleveren om de belasting over de FOR te betalen én er een stuk pensioen over te houden. Maar als de verkoop dan tegenvalt, kan dat een groot probleem opleveren.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek ook dat de kennis over de oudedagsreserve tegenvalt. 32% heeft geen idee van de hoogte van de opgebouwde FOR en nog eens 11% weet niet dat er over de reservering belasting betaald moet worden als men met pensioen gaat.

Informeren en bijsturen

Herken je het bovenstaande dan is het verstandig om je goed te laten informeren en je oudedagsvoorziening bij te sturen. Er zijn verschillende opties die wij met je kunnen bekijken. Het is al goed dat je een voorziening getroffen hebt maar het zou zonde zijn als onaangenaam verrast op het moment dat je met pensioen gaat.

Bertina van 't Hazeveld

Meer vragen?

Bel gerust naar  035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

Bertina van ’t Hazeveld FFP EHP
Erkend Financieel en Hypothecair Planner

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.