29 mei Energielabels, duurzaamheidskorting en subsidies
Energielabels, duurzaamheidskorting en subsidies
Stijgende WOZ-waardes
De eerste maanden van 2022 zitten er alweer op en zoals elk jaar ontvang je in deze periode de WOZ-waarde van jouw woning. Heb jij een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is de WOZ-waarde van je woning gestegen dan val je waarschijnlijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen.
Duurzaamheidskorting bij de hypotheekvertrekker
In deze tijd, met alle stijgende energie- en gasprijzen is een lagere rente of een korting bij iedereen welkom. Is een hogere WOZ-waarde de enige manier om korting te krijgen op de hypotheekrente? Het antwoord is nee. Heb je wel eens gekeken naar het energielabel van jouw eigen woning? Er zijn meerdere hypotheekverstrekkers die een duurzaamheidskorting geven op de hypotheekrente bij woningen met een energielabel B of hoger, deze korting kan oplopen tot 0,25%. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande hypotheken.
Korting op lopende hypotheken
Heb je al een lopende hypotheek en heeft jouw woning intussen door duurzame aanpassingen een energielabel B of hoger gekregen? Laat dit dan registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland door een erkend energieadviseur, de korting wordt dan automatisch toegepast bij de renteherziening.
Woning aankopen met lager energielabel
Wil jij een woning aankopen en heeft deze nog geen energielabel B of hoger dan kan je alsnog in aanmerking komen voor de duurzaamheidskorting door zelf duurzame aanpassingen aan te brengen na aankoop van de woning. Een voorwaarde is dat je binnen 24 maanden na de start van de rentevast periode laat registeren dat de woning daadwerkelijk energielabel B of hoger heeft gekregen door de gemaakte aanpassingen. Ben je benieuwd naar jouw eigen energielabel? Check hier het energielabel van jouw woning.
Subsidie voor het duurzamer maken van een woning
Wil jij je woning aanpassen zodat je in aanmerking komt voor de duurzaamheidskorting voor de hypotheek? Dan kan je ook eens een subsidie krijgen voor het energiezuiniger en duurzamer maken van jouw woning. Check hiervoor de energiesubsidiewijzer. Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten er meestal twee verbeteringsmaatregelen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan het isoleren van de woning of het vervangen van dubbel glas door HR++ glas, de subsidie kan oplopen tot 30%, uiteraard zitten er wel voorwaarden aan vast.
Wil je meer informatie of advies, wij helpen je graag verder.
Meer vragen?
Bel gerust naar 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.
Bertina van ’t Hazeveld FFP EHP
Erkend Financieel en Hypothecair Planner