WOZ-waarde hoger? UW hypotheekrente kan dan mogelijk omlaag!
19414
post-template-default,single,single-post,postid-19414,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

WOZ-waarde dit jaar hoger?

WOZ-waarde

WOZ-waarde dit jaar hoger?

Mooi, dan kan uw hypotheekrente mogelijk omlaag!

Heeft u een renteopslag op uw hypotheekrente? Dan kan uw hypotheekrente mogelijk omlaag. Dit geldt niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Deze kennen geen renteopslag (m.u.v. hypotheken bij Delta Lloyd, SNS en Regiobank). Via de gemeente heeft u onlangs bericht gekregen over de nieuwe WOZ-waarde van uw woning. Een mooi moment om te kijken of dit wellicht positief voor u uit kan pakken.

Wat is de WOZ?

De Wet WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken en regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. Uitgangspunt voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op de peildatum: 1 januari van het vorige jaar. Hiervoor kijken gemeenten naar verkoopcijfers en naar kenmerken van een woning, zoals de ligging, inhoud en oppervlakte. De WOZ-waarde is telkens een jaar geldig. WOZ-waarden zijn openbaar, zodat iedere huiseigenaar de waarde van zijn huis makkelijk kan vergelijken met de waarde van andere woningen.

Een juiste WOZ-waarde is belangrijk

Omdat de hoogte van de WOZ-waarde op een aantal zaken invloed heeft, is het belangrijk dat de waarde klopt:

  • Gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruiken de WOZ-waarde als basis voor het heffen van verschillende belastingen. Gemeenten voor de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en soms rioolheffing. De Belastingdienst voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait), schenkbelasting en erfbelasting voor woningen. Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting.
  • Bij de koop of verkoop van een huis kan de WOZ-waarde een rol spelen bij de onderhandelingen. Een verkoper heeft bijvoorbeeld belang bij een hoge WOZ-waarde.
  • Een hogere WOZ-waarde kan betekenen dat je hypotheekrente omlaag kan, als het risico voor de geldverstrekker afneemt.
  • U kunt de WOZ-waarde zelf controleren. Klopt de WOZ-waarde niet? Maak dan binnen zes weken bezwaar.

Lagere hypotheekrente = lagere maandlasten

Geldverstrekkers rekenen een renteopslag op de hypotheekrente als de totale hypotheeklening een groot deel van de waarde van de woning is. Is de waarde van de woning gestegen, dan verandert deze verhouding. Waarschijnlijk is de waarde van uw woning de afgelopen tijd toegenomen. Uw renteopslag (ook wel risico-opslag) kan hierdoor mogelijk omlaag of zelfs vervallen. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.

Laat ons het voor u controleren

Wilt u gecontroleerd hebben of u in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente, vul dan onderstaand formulier in;

 

 

Patrick Brands

Vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

Patrick Brands
Financieel Advies

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.