Duitse hypotheek (Bausparkasse /Bausparvertrag) - Baar Advies
10
page-template-default,page,page-id-10,page-child,parent-pageid-8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Duitse hypotheek (Bausparkasse /Bausparvertrag)

Duitse hypotheken (Bausparkasse /Bausparvertrag)

Baar Advies is per heden gestart met het aanbieden van voordelige Duitse hypotheken. Met hypotheekrentes die 1% tot 1,5% lager zijn dan in Nederland. Maar die ook specifieke voorwaarden kennen. Consumenten kunnen mogelijk vele tienduizenden euro’s besparen over de gehele (resterende) looptijd van hun hypotheek. Het is echter geen massa product en het zal zeker niet voor iedereen interessant zijn.

Of u in aanmerking komt voor een voordelige Duitse hypotheek kunt u hieronder lezen of contact met ons opnemen via info@baaradvies.nl of 035-5779661

Wat is een ‘Bausparhypotheek’?

Een bausparhypotheek is een hypotheek van een Duitse bank, naar Duits recht, met Duitse voorwaarden, waarvan de offerte in Duitsland getekend moet worden.
Het is een combinatie van een hypothecaire geldlening met een bausparrechnung (soort spaarrekening). De totale maandelijkse lasten bestaan uit een inleg gedeelte en een rentegedeelte. De periode waarin de lening afgelost dient te zijn is 15 of 20 jaar. Daarbij wordt de lening tijdens de looptijd ‘gesplitst’. Hierdoor bepaald u de eerste periode (voor de splitsing) rente en inleg in de spaarrekening en de tweede periode volgens een model wat te vergelijken is met een annuïteitenhypotheek zoals we dat in Nederland kennen. Belangrijk kenmerk daarin is dat alle voorwaarden, zoals rente en maandlast, op voorhand worden vastgesteld en gelden gedurende de gehele aflossing/contractperiode.

Hoe werkt het in Duitsland?

Duitsers sparen, al dan niet met behulp van ouders, van jongs af aan geld bij elkaar om bij de toekomstige aankoop van hun woning 30% te kunnen aanbetalen. Dit wordt overigens ook gestimuleerd door de Duitse overheid middels bonussen. Bij aanschaf van een woning of grond kan dan een financiering worden aangegaan van 70% van de woningwaarde. Deze hypotheek wordt vervolgens zo snel mogelijk afgelost, bij voorkeur in 20 jaar of korter en uiterlijk op pensioendatum (gesteld op 67 jaar). Hiervoor zijn vier redenen:

  • Hypotheekrente is in Duitsland niet aftrekbaar
  • Duitsland kent geen pensioenregeling als in Nederland
  • De maximale hypotheekverstrekking is 70% van de woningwaarde
  • Sparen en schulden aflossen zit Duitsers in de genen

Welke hypotheekvormen kent Duitsland?

Alle Duitse hypotheekproducten zijn erop gericht om de lening zo snel mogelijk en volledig af te lossen. De maximale verstrekking is veelal 70% van de woningwaarde. (Bij nieuwbouwwoningen zijn overigens hogere verstrekkingen mogelijk). Dit in tegenstelling tot de meeste Nederlandse hypotheken waarbij de aflossing veelal zo lang mogelijk word uitgesteld en waarbij tot 105% van de woningwaarde kan worden gefinancierd. Verder houden onze oosterburen niet van hoge rentes of renteschommelingen. Daarom bieden Duitse banken een lage vaste rente gedurende de gehele looptijd van de hypotheek.
De meest gebruikte vormen in Duitsland zijn de Bausparkasse hypotheek en de annuïteitenhypotheek zoals we hem ook in Nederland kennen. De Bausparhypotheek is vanaf heden ook landelijk in Nederland te verkrijgen, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. De Duitse annuïteitenhypotheek is op dit moment enkel voor woningen in de provincies Gelderland en Overijssel te verkrijgen, er wordt hard gewerkt om dit gebied uit te breiden.

…ondertussen in Nederland.

Het begint er steeds meer op te lijken dat het met woninghypotheken in Nederland dezelfde kant op gaat als in Duitsland. Zo is het niet langer mogelijk om een aflosvrije hypotheek af te sluiten en wordt de hypotheekrenteaftrek in Nederland steeds verder beperkt. De pensioenregelingen in Nederland versoberen zich en de maximale hypotheekverstrekking wordt jaarlijks verlaagd. Er wordt zelfs al gesproken over een toekomstige maximale verstrekking van 80% van de woningwaarde. Verder is duidelijk te zien, ingezet door de wettelijke wijzigingen, dat de tendens van aflossingsvrij wordt gewijzigd naar zoveel mogelijk aflossen.

Interessant?

Is zo’n Duitse hypotheek nou wel of niet interessant voor u? Het antwoord hierop is afhankelijk van uw financiële situatie. Een Duitse hypotheek kan een interessante optie zijn in de volgende situatie:

  • Financieel stevig in uw schoenen
  • In de loondienst
  • Op dit moment niet meer hypotheek nodig dan 70% van de marktwaarde
  • De wens om uw hypotheek voor uw pensioendatum af te lossen

Wij informeren u graag vooraf uitgebreid en onafhankelijk de precieze voorwaarden, de voor- en nadelen en de hypotheekvormen.

Duitse hypotheek afsluiten?

Interesse in een ‘Bausparhypotheek’? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen u graag!

Heeft u vragen?

Bel mij of één van mijn collega’s gerust op 035 – 577 9661 indien u vragen heeft over hypotheken.

Patrick Brands
Financieel Advies