Lijfrente - Baar Advies
68
page-template-default,page,page-id-68,page-child,parent-pageid-60,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Lijfrente

Lijfrente

Lijfrente is een veelgebruikte verzekering om – vanuit privé – een pensioen op te bouwen. De lijfrenteverzekering wordt omschreven als een ‘van het leven afhankelijke periodieke uitkering’. Een lijfrentepolis moet je zelf regelen. Een lijfrente is niet verbonden aan een dienstbetrekking.

Hoe werkt het?

Bij een lijfrentepolis wordt overeengekomen dat de verzekerde periodiek – bijvoorbeeld per maand of kwartaal – een premie betaald. Na aftrek van kosten wordt het de overgebleven premie belegd. De verzekeraar biedt geen garanties voor kapitaalsopbouw. Toch zijn er tegenwoordig lijfrenteverzekeringen waarbij – ondanks het beleggen – een gegarandeerde opbrengst wordt vastgelegd.

Wist u dat …

Statistische gezien leven vrouwen langer dan mannen. Daarom dat vrouwen in de regel meer betalen voor een lijfrentepolis dan mannen. Een lijfrentepolis voor vrouwen is dus duurder, omdat ze statistisch gezien langer leven!

Voordelen lijfrente

Het afsluiten van een lijfrente levert een groot aantal voordelen op, te weten:

  • Extra voorziening naast de AOW
  • Mogelijkheid tot vervroegd stoppen met werken
  • Fiscaal voordeel tijdens de werkperiode
  • Uitstel van belasting betalen
  • Privé kapitaalsopbouw

Looptijd

De looptijd van een lijfrentepolis wordt van te voren vastgelegd. De lijfrenteverzekering vervalt dus op de afgesproken expiratiedatum. Dit kan een levenslange periode (tot 65 jaar) zijn, maar kan ook een looptijd van 5, 10 of 15 jaar bedragen. Let op: een lijfrente vervalt altijd op het moment van overlijden van de verzekerde.

Oude regime en nieuwe regime

Bij lijfrentepolissen wordt een onderscheid gemaakt tussen oude en nieuwe regime polissen. Oud regime is een lijfrentepolis afgesloten voor 16 oktober 1990. Deze polissen kennen minder beperkingen voor de duur van uitkeringen en de hoogte van de uitkeringen is ongelimiteerd. Nieuw regime zijn lijfrentes afgesloten na deze datum.

Lijfrente afsluiten

Op het gebied van lijfrentepolissen werken wij samen met onder andere onderstaande aanbieders. Interesse in een lijfrenteverzekering? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen u graag!

Heeft u vragen?

Laat een van onze experts u helpen bij uw pensioen.