Opstalverzekering

Opstalverzekering

Schade aan uw huis door brand, inbraak of storm wordt verzekerd via de opstalverzekering. Deze verzekering is een verplichte verzekering voor iedereen die een koopwoning heeft. Schade aan roerende zaken door brand, inbraak of storm worden geregeld met de inboedelverzekering.

Dekking

Onder de dekking van een opstalverzekering valt dus het huis inclusief bijbehorende schuren, leidingen, sanitair, CV en schuttingen. Kortom: het huis plus alle onroerende zaken. De fundering van de woning is niet automatische meeverzekerd. Het fundament wel meeverzekeren? Dan moet hiervoor separaat een fundamentclausule worden opgenomen in de polis.

Herbouwwaarde huis

Het bedrag dat verzekerd dient te worden is de herbouwwaarde van een huis. Dus wat zijn de kosten als een woning – door omstandigheden genoemd in de polis – in dezelfde staat opnieuw gebouwd zou moeten worden. Geen idee wat de herbouwwaarde van uw woning is? De verschillende aanbieders ontwikkelde hiervoor de herbouwwaardemeter. Of check uw laatste taxatierapport. Hier staat ook vaak de herbouwwaarde in genoemd.

Premie

Een aantal zaken zijn van invloed op de hoogte van de premie van een opstalverzekering, waaronder:

  • Herbouwwaarde van de woning (zoals besproken)
  • Materiaalgebruik voor de bouw van de woning (hout, steen, rieten dak, et cetera)
  • Staat van onderhoud

Opstalverzekering afsluiten

Op het gebied van opstalverzekeringen werken wij als onafhankelijk adviseur samen met verschillende aanbieders. Interesse in een opstalverzekering? Meestal wordt deze tegelijk met een inboedelverzekering afgesloten. Laat u hierover een keer goed informeren. Samen kijken wij naar een zo gunstig mogelijk woonpakket met een goede dekking.