Oldtimerverzekering al van toepassing?

Oldtimerverzekering

Oldtimerverzekering al van toepassing?

Stuur je oldtimer met een veilig gevoel door de zomer

Heb je al een oldtimerverzekering? Nu het warmer begint te worden zal menig autoliefhebber uitkijken naar het moment dat de geliefde auto weer uit de winterstalling kan worden gehaald. Lekker toeren! Vergeet daarbij niet even de verzekering te checken. Wellicht voldoet jouw juweel inmiddels aan de criteria voor een oldtimerverzekering. Is jouw auto daarvoor misschien al oud genoeg?

Wanneer is je auto een oldtimer?

Het is echter niet altijd even duidelijk wanneer een auto een oldtimer is. De definitie verschilt per autoverzekeraar of automerk en is niet eenduidig. Sommige verzekeraars vinden een 15 jaar oude auto al een oldtimer. Bij andere verzekeraars moet een auto 25 jaar of ouder zijn, een definitie die de Belastingdienst ook hanteert. Wil je weten hoe het voor jouw auto zit? De Belastingdienst heeft hiervoor een handige rekenhulp.

Voorwaarden van de verzekeraars

Juist omdat er geen eenduidige definitie wordt gehanteerd is het verstandig om voor het afsluiten van een verzekering jezelf duidelijkheid te verschaffen over de randvoorwaarden die van toepassing zijn. Denk hierbij aan de volgende voorwaarden:

  • De auto moet (bij de meeste verzekeraars) minimaal 25 jaar oud zijn;
  • Er moet een andere auto aanwezig zijn voor dagelijks gebruik;
  • Bestuurder(s) moeten (bij de meeste verzekeraars) ouder zijn dan 24 jaar;
  • Het aantal kilometers is beperkt (vaak tot 7.500 km/jaar);
  • De oldtimer mag alleen recreatief en hobbymatig worden gebruikt;
  • Bij (beperkte) cascodekking is een taxatierapport verplicht.
  • De oldtimer moet gestald worden in een afgesloten ruimte.

Premie voor een oldtimerverzekering is voordeliger

Omdat er minder met de oldtimer wordt gereden dan met een gewone auto is de premie logischerwijze lager. In geval je een (beperkte) cascoverzekering af wilt sluiten dien je de auto te laten taxeren. Dit dient te gebeuren door een erkende taxateur. De waarde wordt voor een periode van drie jaar vastgelegd en aangehouden in geval er schade afgehandeld dient te worden.

Schadevergoeding oldtimerverzekering

Je hoopt natuurlijk dat er niets gebeurt maar als de rampspoed zich toch heeft voltrokken dan wordt de schade op basis van de dagwaarde vergoed. Of soms wordt de taxatiewaarde uitgekeerd. Dit laatste is mogelijk als:

  • je auto op basis hiervan is verzekerd (check de polis);
  • en de verzekeraar het taxatierapport heeft geaccepteerd.

De vergoeding van de schade is in elk geval niet hoger dan de ‘werkelijke waarde’ (het ‘indemniteitsbeginsel‘).

Laat ons je helpen

Met de rekenhulp van de Belastingdienst kun je zelf redelijk goed bepalen of je inderdaad in een oldtimer rondrijdt. Wil je jouw verzekering hierop aanpassen of wil je weten wat voor jou de gunstigste oplossing is? Maak dan gerust een afspraak met mij of met een van mijn collega’s. We helpen je graag op weg.

 

Rick van Dijkhuizen

Meer vragen?

Neem dan gerust direct contact met mij of één van mijn collega’s
op 035-5779661.

Rick van Dijkhuizen
Adviseur Schade- en Inkomensverzekeringen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.