Uitstel is zeker niet altijd afstel bij echtscheidingen
21980
post-template-default,single,single-post,postid-21980,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Uitstel is zeker niet altijd afstel

Uitstel is zeker niet altijd afstel

Uitstel is zeker niet altijd afstel

Door Covid-19 lijken scheiding in de wacht gezet te worden

Onderzoekers hebben gekeken naar het aantal scheidingen, huwelijken en geregistreerd partnerschappen in 2019, 2020 en 2021. Wat viel op: er wordt minder getrouwd, er vinden veel meer geregistreerd partnerschappen plaats en het aantal scheidingen neemt af. De uitkomst van een recente enquête onder de leden van de Nederlandse Vereniging Familie en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators doet wel vermoeden dat er sprake is van uitstel voor wat betreft de scheidingen. En… uitstel is zeker niet altijd afstel!

‘Blijven zitten waar je zit’

Covid19 overheerst dus ook in de liefde, onzekerheid over banen en wonen maakt dat mensen blijven zitten waar ze zitten. De pandemie is niet het enige dat ervoor zorgt dat mensen de keuze van het uit elkaar gaan uitstellen. Ook de oververhitte woningmarkt heeft hier een aandeel in. Door de ontwikkelingen in de woningmarkt en de trend tot zwaar overbieden, groeit de onzekerheid of er een nieuwe woning aangekocht kan worden. Dit dwingt stellen om steeds vaker voor om dan maar langer in de bestaande situatie te blijven zitten. Dat is begrijpelijk!

Het uitstellen brengt spanningen met zich mee

Er zit echter een keerzijde aan dit langer in een ongelukkige relatie blijven zitten. De ervaring leert, dat hoe langer een (onvermijdbare) scheiding wordt uitgesteld, hoe groter de kans op een vechtscheiding wordt. Spanning neemt toe en het gehoord en gezien voelen, neemt per dag af. Dit heeft invloed op de kwaliteit van communicatie en het gezamenlijk ouderschap.

De kinderen zijn hiervan vaak onbedoeld de dupe

Kinderen voelen deze spanning en kunnen aangepast gedrag gaan vertonen. Vanwege de emotionele roller coaster waar de ouders in zitten, zien ouders dit gedrag vaak (te) laat. Kinderen kunnen spanningen vaak niet plaatsen en betrekken dit op zichzelf, hierdoor gaan ze zich anders gedragen: terugtrekken/stil worden, dwars doen of juist de clown uithangen. Alles om hun ouders gelukkig te zien of om niet te hoeven voelen, dat er iets speelt dat ze niet kunnen plaatsen.

Wat is verstandig om te doen bij uitstel?

Natuurlijk is het geen slechte keuze om een relatie niet zomaar op te geven. Elke relatie verdient een tweede, derde of zelfs vierde of vijfde kans. De keuze om de stekker (nog) niet uit jullie relatie te trekken, kan zelfs een hele goede zijn. Maar vaak hebben stellen daar toch hulp bij nodig. Echter vinden sommige stellen relatietherapie een stap te ver gaan. Relatie-mediation kan dan een mooie en snelle tool zijn om handvatten te krijgen om te ontdekken, of, en zo ja op welke wijze jullie er weer samen kunnen zijn. Vaak weet je in drie tot vier gesprekken waar de schoen wringt en welke stappen jullie samen kunnen nemen.

Een goede ouderrelatie biedt je kinderen meer kans

Tenslotte blijven jullie door de kinderen altijd aan elkaar verbonden, dus een goede ouderrelatie blijven jullie altijd nodig hebben. Wat is het ergste wat kan gebeuren? Dat je duidelijkheid en inzicht krijgt! Dat geeft altijd rust en het mooiste zou zijn, dat jullie elkaar weer terugvinden.

Denk maar eens na, welk voorbeeld jullie kinderen nu krijgen over het hebben van een relatie, zou dat niet fijn zijn als zij een voorbeeld krijgen wat ze de kans biedt op een gelukkige relatie als zij later groot zijn? Tenslotte kopiëren kinderen onbewust jullie patroon. Dus patronen doorbreken, levert meer op dan je denkt.

Is relatie-mediation misschien iets voor jullie?

Zitten jullie in dezelfde situatie en willen jullie onderzoeken of het anders kan? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking en ik leg je uit wat relatie-mediation voor jullie kan betekenen..

Inge Verschuur

Vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande.

 

Inge Verschuur
Register Mediator

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.