Onderverzekering: het risico en hoe wij hiermee omgaan
23337
post-template-default,single,single-post,postid-23337,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Onderverzekering: het risico en hoe wij hiermee omgaan

Onderverzekering

Onderverzekering: het risico en hoe wij hiermee omgaan

Onderverzekering: het risico en hoe wij hiermee omgaan

“Ben ik niet onderverzekerd?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In 2021 publiceerde een collega een artikel over het risico van onderverzekering en gaf praktische aanbevelingen waar wij assurantietussenpersoon goed naar gekeken hebben. Evengoed is in 2024 onderverzekering nog steeds een veelvoorkomend probleem.

Wat is onderverzekering?

Onderverzekering betekent dat de verzekerde som lager is dan de werkelijke waarde van het verzekerd object. Dit kan leiden tot een lagere schadevergoeding, zoals in een zaak uit 2021 waarbij de herbouwwaarde van een woning verkeerd was vastgesteld, resulterend in onderverzekering. Dit kan zuur zijn; je weet dat je verzekerd bent alleen blijkt na geleden schade dat je niet goed genoeg verzekerd bent.

Zorgplicht van ons als assurantietussenpersoon

Als assurantietussenpersoon moet Baar Advies ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent, door de juiste herbouwwaarde vast te stellen en je te informeren over de risico’s van onderverzekering. Periodieke controles en gesprekken met ons zijn essentieel om onderverzekering te voorkomen.

Recente rechtspraak hierover

In een zaak uit 2021 oordeelde de rechtbank dat de assurantietussenpersoon had moeten waarschuwen voor de gevolgen van het verkeerd invullen van de herbouwwaardemeter. Een uitspraak uit 2022 benadrukte dat de assurantietussenpersoon fouten van de verzekeraar moet signaleren en de verzekerde moet waarschuwen voor onderverzekering. Het balletje ligt dus bij ons.

Wat Baar Advies doet om de kans op onderverzekering te verkleinen?

Om het risico van onderverzekering tot een minimum te beperken spannen wij ons hiervoor in met de volgende vijf maatregelen:

  1. Bij ieder advies leggen wij je keuzes vast;
  2. Wij adviseren een garantie tegen onderverzekering en leggen het vast wanneer je dit afwijst;
  3. Wij controleren periodiek of aan de garantievoorwaarden wordt voldaan;
  4. Wij nodigen je met regelmaat uit voor controlegesprekken over onderverzekering;
  5. Wij controleren regelmatig de toereikendheid van de dekking.

 

Tot slot

Onderverzekering blijft een relevant probleem. Wijn proberen altijd om proactief te zijn in het voorkomen van onderverzekering en nemen onze zorgplicht serieus. Met regelmaat gaan we hiervoor met je in gesprek. Daarnaast nodigen wij je met regelmaat uit om je gegevens bij ons te actualiseren.

Charissa Wernert

Andere vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande of over andere onderwerpen die vragen om een financieel advies..

Charissa Wernert
Assurantie Adviseur

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.