Arbeidsongeschiktheid: waarom je niet 100% op de overheid kunt vertrouwen

Arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid: waarom je niet 100% op de overheid kunt vertrouwen

De overheid speelt een grote rol in ons sociale vangnet. Maar hoe betrouwbaar is dat vangnet eigenlijk?
Recente ontwikkelingen rondom de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) laten zien dat de overheid op elk moment de spelregels kan veranderen. Dat het kabinet wil flink snijden in de regelgeving rondom arbeidsongeschiktheid, wat voor duizenden Nederlanders grote financiële gevolgen kan hebben laat zich lezen in een recent artikel van RTL. Het is natuurlijk wel zo dat dit plannen en/of voorstellen zijn waar op dit moment nog geen enkele sprake van is.

Steeds veranderende regels: een patroon van onzekerheid

Het is niet de eerste keer dat de overheid bestaande regelingen versobert of aanscherpt. Denk bijvoorbeeld aan de verhoging van de AOW-leeftijd, strengere eisen voor toeslagen en de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Voor werkenden en ondernemers betekent dit één ding: je kunt er niet op vertrouwen dat de regels die vandaag gelden, er morgen nog hetzelfde uitzien.

Met de aangekondigde mogelijke wijzigingen in de WIA wordt dit opnieuw pijnlijk duidelijk. De overheid wil de regels voor arbeidsongeschiktheid versoepelen, maar in de praktijk betekent dit vaak een verstrakking van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een uitkering. Wie nu nog denkt goed beschermd te zijn bij arbeidsongeschiktheid, kan straks misschien voor onaangename verrassingen komen te staan.

Wat betekenen deze veranderingen voor jou?

Als de plannen van het kabinet doorgaan, kan het moeilijker worden om een WIA-uitkering te krijgen of zal deze lager uitvallen dan verwacht. Dit heeft grote gevolgen:

  • Minder financiële zekerheid: Als je niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval, kun je minder of zelfs helemaal geen uitkering ontvangen.
  • Langere wachttijden en strengere keuringen: Mogelijk moet je langer wachten op een keuring of word je minder snel arbeidsongeschikt verklaard.
  • Meer afhankelijkheid van eigen vermogen: Omdat de overheid zich steeds verder terugtrekt, wordt het belangrijker om zelf financiële buffers op te bouwen.

 

Bescherm jezelf tegen onzekerheid

Gezien deze ontwikkelingen is het verstandig om zelf actie te ondernemen. Je kunt je wapenen tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid door aanvullende maatregelen te treffen. Eén van de mogelijkheden is een ArbeidsongeschiktheidsRisicoVerzekering (ARV).

Met een ARV van Credit Life ben je beschermd tegen de financiële gevolgen van volledige en blijvende arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering keert eenmalig een bedrag uit, waardoor je bijvoorbeeld je hypotheeklasten kunt verlagen, extra zorgkosten kunt betalen of een financiële buffer kunt opbouwen. Zo blijf je financieel stabiel, ongeacht welke veranderingen de overheid doorvoert.

Wil je meer weten over hoe je jezelf kunt beschermen? Bekijk de video:

YouTube video

Neem je financiële zekerheid in eigen hand

De overheid verandert regelmatig de spelregels, vaak met minder gunstige voorwaarden voor burgers. Vertrouwen op een uitkering van de overheid is daarom risicovol. Door zelf maatregelen te nemen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zorg je ervoor dat je niet afhankelijk bent van veranderende wetgeving. Neem je financiële toekomst in eigen hand – want jouw zekerheid zou niet afhankelijk moeten zijn van politieke besluiten.

Laat ons je hierbij adviseren, wij helpen je graag.

Patrick Brands

Andere vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande of over andere onderwerpen die vragen om een financieel advies..

Patrick Brands
Financieel Advies