Overlijdens­risico­verzekering : stoppen of niet na scheiding?
21088
post-template-default,single,single-post,postid-21088,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Overlijdens­risico­verzekering: stoppen of niet na scheiding?

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdens­risico­verzekering: stoppen of niet na scheiding?

Overlijdens­risico­verzekering: stoppen of niet na scheiding?

Wanneer partners uit elkaar gaan zeggen ze vaak meteen alle gezamenlijke verzekeringen op. Dit is echter niet altijd zo verstandig. De overlijdensrisicoverzekering (ORV) biedt bij sommige scheidingen juist slimme oplossingen.

Waarvoor dient een ORV ook alweer?

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. De ORV geeft de hypotheekverstrekker namelijk aanvullende zekerheid, bijvoorbeeld als de overwaarde klein is. Hij wordt afgesloten om nabestaanden, bijvoorbeeld om de achterblijvende partner in staat te stellen om de hypotheek af te kunnen betalen of te kunnen stoppen met werken om de kinderen op te voeden.

Alimentatiebetaling stopt als een ex-partner overlijdt

Bij scheiden of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap worden er meestal afspraken gemaakt over financiële ondersteuning na het uit elkaar gaan. Bijvoorbeeld in de vorm van een bijdrage aan elkaars levensonderhoud en/of de verdere opvoeding van de kinderen. Bij het overlijden van de ex-partner stoppen echter deze betalingen wanneer er niets voor is afgesproken. Op zo’n moment is het handig wanneer er nog steeds een ORV is.

Ga je scheiden en je hebt een gezamenlijke ORV?

Als je gaat scheiden en je hebt samen een ORV, laat deze dan doorlopen en maak hier een afspraak over. Zeker wanneer je samen kinderen hebt dan geeft een ORV ook naar scheiding een bepaalde zekerheid. Zo kan je ex-partner bijvoorbeeld de studie van de kinderen betalen als jij er niet meer bent.

Ga je scheiden en heb je geen gezamenlijke ORV?

Mocht je gaan scheiden dan is het belangrijk om te bespreken wat er gebeurt als één van jullie overlijdt. Zeker als jullie samen kinderen hebben dan is het in zo’n geval verstandig om alsnog een ORV af te sluiten. Dit kan ook nog als jullie al gescheiden zijn.

Toch de ORV stopzetten bij scheiding?

Hebben jullie goede redenen om de ORV toch stop te zetten, wees je er dan van bewust dat er dan van beide partners een handtekening nodig is. Regel dit tegelijk met alle andere formaliteiten.

Vergeet de erfbelasting niet!

Een belangrijke overweging bij het afsluiten van een ORV is vaak het voorkomen van erfbelasting voor de nabestaanden. Behalve als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen dan is het in de meeste gevallen verstandig om naar de erfbelasting te kijken. Wat zijn de fiscale consequenties voor je nabestaande als je de ORV opzegt?

 

Patrick Brands

Vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande.

Patrick Brands
Financieel Advies

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.