Overlijdensrisicoverzekering advies door Baar Advies
18850
page-template-default,page,page-id-18850,page-child,parent-pageid-34,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een (vaak groot) geldbedrag uitkeert indien een op de verzekering genoemde persoon voor een bepaalde datum komt te overlijden. Deze verzekeringen worden bijvoorbeeld vaak afgesloten samen met een hypotheek. Doel daarvan is te zorgen dat indien een van de kostwinners door ziekte of ongeval onverwacht komt te overlijden, het gezin toch de hypotheekschuld kan aflossen en daarmee in de woning kan blijven wonen.

Een ORV is niet verplicht

Het is goed om voor jezelf op een rij te hebben hoe je er financieel voorstaat bij een overlijden. Vroeger wilden geldverstrekkers zekerheid hebben dat de hypotheek ook na een overlijden, kon worden doorbetaald. Zij stelden dan ook vaak een ORV voor woningeigenaren verplicht. Al sinds enige jaren wordt een ORV niet meer verplicht gesteld. Dit betekent echter niet dat een dergelijke verzekering overbodig is geworden. Het biedt jou als huiseigenaar namelijk extra zekerheid. Het kan dus heel verstandig zijn een ORV af te sluiten. De kosten van een ORV zijn bovendien laag, afhankelijk van je leeftijd en je gezondheid.

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Ten eerste wordt er onderscheid gemaakt tussen een gelijkblijvende en dalende verzekering:

  • De gelijkblijvende ORV

    Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een vast bedrag uit bij overlijden voor een bepaalde einddatum. Een degelijke verzekering kan bijvoorbeeld handig zijn in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

  • De dalende ORV

    Bij een dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag gedurende de looptijd van de verzekering. Deze verzekering wordt vaak gesloten in combinatie met een lineaire hypotheekof een annuïteitenhypotheek. Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt verder vaak gesloten in combinatie met een levenhypotheek, (bank)spaarhypotheek of beleggingshypotheek.

De ORV is constant in beweging

Laat je goed adviseren

Het adviseren over een overlijdensrisicoverzekering kan complex zijn als gevolg van de verscheidenheid aan factoren die in overweging moeten worden genomen. Het is daarom verstandig om met een gekwalificeerde verzekeringsadviseur samen te werken om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt op basis van je persoonlijke en unieke situatie.

 

Patrick Brands

Vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande.

Patrick Brands
Financieel Advies