AOV voor zelfstandigen: kies voor veiligheid | Baar Advies
21332
post-template-default,single,single-post,postid-21332,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

AOV voor zelfstandigen

AOV voor zelfstandigen

AOV voor zelfstandigen

AOV voor zelfstandigen: kies voor veiligheid

In december boden wij inzicht in de stand van zaken met betrekking tot de invoering van een verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers via ons bericht ‘Verplichte AOV al in 2021?’. Omdat het zo’n grote groep zelfstandige ondernemers betreft pakken wij het onderwerp nogmaals op. Meer dan de helft heeft namelijk niets geregeld om het financiële risico van arbeidsongeschiktheid te beperken. In het kader van het nieuwe pensioenakkoord zijn er afspraken bekend voor een verplichte AOV voor zelfstandigen. Wanneer deze er gaat komen is echter nog niet zeker. Het staat voor 2026 op de planning maar dat het nog later wordt ingevoerd kan niet worden uitgesloten.

Afwachten is onverstandig

Natuurlijk kun je als zelfstandig ondernemer deze ontwikkeling afwachten en niets doen totdat het verplicht is maar is dat wel zo verstandig? Arbeidsongeschikt raken kan je morgen al overkomen en wat dan? Wanneer je behoort tot de grote groep die niets geregeld heeft val je op dat moment qua inkomen terug naar bijstandsniveau.

Om de kosten hoef je het niet te laten

Laat je niet afschrikken door verhalen over de hoogte van de premie. In ons vorige bericht geven wij een mooi rekenvoorbeeld (Hoe ‘duur’ is een AOV nu helemaal?) dat je perceptie veranderd. De kosten in het voorbeeld bedragen namelijk slechts € 2,- per gewerkt uur. Dat zou je als ZZP’er toch wel in je uurtarief moeten kunnen verrekenen?

Voldoe nu al aan de ‘verplichting’

De verplichting schrijft niet voor waar jij je moet verzekeren. Wanneer het zover komt dan kun je zelf kiezen waar je de AOV afsluit. Een vereiste is wel dat die verzekering minimaal dezelfde dekking geeft als de verzekering uit het voorstel van de Stichting van de Arbeid. Deze opt-out geldt alleen voor volwaardige verzekeringen. De ‘Broodfondsen’ vallen er niet onder, omdat de uitkeringen die daar worden gegeven doorgaans na twee jaar stoppen.

De verplichte AOV nog even in het kort:

  • De premie van de voorgestelde verplichte AOV is inkomensafhankelijk. Men gaat uit vaan 8 procent van het inkomen bij een wachttijd van een jaar. Wanneer je dit wilt verkorten of verlengen dan verandert de premie.
  • De wachttijd kan worden gekozen mag variëren van zes maanden tot twee jaar.
  • De Belastingdienst gaat de premie innen.
  • Met inachtneming van de wachttijd ontvang je 70 procent van je laatst verdiende loon.
  • Het maximum te verzekeren inkomen is € 30.000 bruto per jaar. Een uitkering komt dan neer op € 1.650,- per maand. Zeg maar het minimum wettelijke inkomen.

Samen hier een keer naar kijken?

Je krijgt een heel ander beeld als je het niet in brutobedragen per maand blijft kijken maar je eens goed laat voorrekenen wat het je nu werkelijk kost. Als je daarbij bedenkt dat er verzekeringen zijn zonder jarenlange verplichting dan is er geen reden meer om onverzekerd te blijven.

Kom een keer bij ons langs dan kijken wij samen naar de beste oplossing voor jou.

Rick van Dijkhuizen

Meer vragen?

Neem dan gerust direct contact met mij of één van mijn collega’s
op 035-5779661.

Rick van Dijkhuizen
Adviseur Schade- en Inkomensverzekeringen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.