Waar ligt de aansprakelijkheid? | Baar Advies
21528
post-template-default,single,single-post,postid-21528,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Waar ligt de aansprakelijkheid?

Waar ligt de aansprakelijkheid

Waar ligt de aansprakelijkheid?

Je kunt het maar beter niet gokken

Aansprakelijkheid is een breed begrip en zeker waar het je onderneming betreft is het niet altijd helemaal duidelijk of de aansprakelijkheid überhaupt bij jou ligt. En ben je dan aansprakelijk, dan is de vraag of je ervoor verzekerd bent. Het is soms lastig te bepalen hoe dit precies zit.

Waar ligt de aansprakelijkheid en welke verzekering is van toepassing?

Een ongelukje tijdens het werken kan eenieder overkomen. Het is dan wel fijn als er iets is dat de schade kan opvangen. Het woord ‘aansprakelijkheid’ komt in verschillende zakelijke verzekeringen terug:

Waar eindigt de dekking van de één en waar begint die van een ander. En belangrijker nog: overlappen ze niet?

Bedrijfsaansprakelijkheid voor materiële en letselschade

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB) genoemd. Met een AVB weet je zeker dat door jouw bedrijf veroorzaakte schade gedekt wordt. Dit is niet alleen prettig voor jezelf maar ook voor de medewerkers die voor je onderneming dagelijks op pad zijn.

Vermogensschade niet gedekt op AVB

Wanneer je relatie financieel in de problemen komt door een (beroeps)fout van jou dan wordt dit zuivere vermogensschade genoemd. Als jouw relatie je daarvoor aansprakelijk stelt, betekent dit vaak forse schadeclaims en hoge juridische kosten. Jouw AVB biedt daarvoor geen dekking. Om het risico op zuivere vermogensschade te verzekeren moet je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.

Beroepsaansprakelijkheid voor vermogensschade bij een klant

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voorkom je dat een claim in verband met zuivere vermogensschade nog jarenlang van invloed is op je financiën. Hiermee word je niet jaren achtervolgd door de gevolgen van een onjuist advies, vergissing of nalatigheid. Dat het jou en jouw opdrachtgever overkomt is al vervelend genoeg. Voor een aantal beroepen is een BAV verplicht. Denk hierbij aan architecten, accountants en advocaten.

Gecombineerd afsluiten is vaak voordeliger

Wanneer je overweegt een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten let er dan op dat er geen overlap is tussen de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen. Bij verschillende verzekeraars zijn er ook combinaties mogelijk die kostentechnisch voordeliger uit kunnen pakken.

Check met regelmaat je verzekeringen

Schakel ons in om je huidige verzekeringspakket eens tegen het licht te houden. Wellicht kunnen wij je een goed aanbod doen en wordt je dekking beter en/of de premie lager.

 

Rick van Dijkhuizen

Meer vragen?

Neem dan gerust direct contact met mij of één van mijn collega’s
op 035-5779661.

Rick van Dijkhuizen
Adviseur Schade- en Inkomensverzekeringen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.