Cybercriminaliteit groeit explosief in 2020 | Baar Advies
21771
post-template-default,single,single-post,postid-21771,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Cybercriminaliteit groeit steeds verder door

Cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit groeit steeds verder door

Cybercriminaliteit bijna dagelijks in het nieuws

Cybercriminaliteit is in de afgelopen jaren een steeds groter probleem geworden. In eerdere berichten over de groei hiervan in 2020 en het probleem van datalekken hebben wij de cyberverzekering al eerder onder de aandacht gebracht. Reden dat wij dit met regelmaat doen zit in het feit dat je meer dan ooit afhankelijk bent van je data en systemen.

De computer en internet zijn eenvoudig niet meer weg te denken uit het Nederlandse bedrijfsleven. Je bedrijf is daarbij vaak kwetsbaarder dan je denkt. Een gehackte website kan je reputatie schaden, een systeemuitval kan je business verstoren. Een aanvullende cyberverzekering dekt deze risico’s volledig af en biedt snelle en doelgerichte dienstverlening na dataverlies, hacking of cyberaanvallen.

Wat verstaan we eigenlijk onder cybercrime?

We spreken van cybercrime als computers en daarmee computergebruikers het doelwit zijn van criminele activiteiten. De vijf meest voorkomende gevolgen hiervan zijn:

  • indentiteitsfraude;
  • verlies van geld;
  • online reputatieschade;
  • privacy-schending;
  • afpersing

Om duidelijk te maken wat dit is hieronder de voorbeelden hiervan:

Indentiteitsfraude

Je hebt op vakantie je paspoort laten scannen bij het inchecken in je hotel. Door diefstal komen de bestanden van het hotel in verkeerde handen.  Met de scan van je paspoort wordt er een creditcard op jouw naam geopend waarmee vervolgens voor duizenden euro’s aan zaken worden gekocht. Dit merk je pas als er een incassobureau zich bij je meldt.

Verlies van geld

Denkend dat je een e-mail krijgt van je bank, met de vraag je opnieuw aan te melden in verband met een update, vul je je rekeningnummer en inlogcode in op de website die achter de link zit. Een paar uur later is je rekening helemaal leeggehaald. Het blijkt dat je hebt ingelogd op een website die alleen maar lijkt op die van de bank.

Online reputatieschade

Denk hierbij aan een gehackt social media account dat ineens zaken gaat delen die je reputatie geen goed doen. Een ander voorbeeld zijn foto’s van jou die je slecht met één persoon via je mobiel gedeeld hebt maar ineens viraal gaan nadat de mobiel van die persoon gestolen is.

Privacy-schending

Een e-mail wekt je medelijden of nieuwsgierigheid op en je klikt op een link waardoor criminelen toegang krijgen tot de bestanden op je computer en op zoek gaan naar bruikbare informatie. Denk hierbij aan foto’s, fiscale of medische gegevens waarmee criminelen hun voordeel kunnen doen.

Afpersing

Dit komt vrijwel op dezelfde manier tot stand als bovenstaand voorbeeld. Je klikt op een link. Alleen nu wordt er software op je computer geïnstalleerd die jouw systeem in gijzeling neemt. Alleen door een bepaald bedrag over te maken (losgeld) kun je nog bij je bestanden komen.

Is het bericht dat cybercriminaliteit groeit bangmakerij?

Je bang maken met het bericht dat cybercriminaliteit groeit is het laatste wat wij willen doen en alle bovenstaande zaken zijn te voorkomen als je zelf goed oplet. Waarschuwen willen we je wel. Lees ook de tips van de politie hoe je het zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Kan ik mij tegen cybercrime verzekeren?

Preventie is uiteraard het beste maar uiteraard is het ook mogelijk om je te verzekeren tegen de gevolgen van cybercrime. Het is echter een complex product omdat het sterk van je persoonlijke situatie afhangt. Daarbij is het zinvol om meerdere verzekeringen van verschillende aanbieders te vergelijken. In een persoonlijk gesprek bekijken we daarom graag samen met je wat het beste bij je situatie past. Zowel persoonlijk als zakelijk.

Rick van Dijkhuizen

Meer vragen?

Neem dan gerust direct contact met mij of één van mijn collega’s
op 035-5779661.

Rick van Dijkhuizen
Adviseur Schade- en Inkomensverzekeringen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.