Cybercrime: hou er serieus rekening mee!

Cybercrime

Cybercrime: hou er serieus rekening mee!

Cybercrime: hou er serieus rekening mee!

Cybercrime is niet alleen een probleem voor banken. Een zzp’er of mkb’er kan in een faillissement terechtkomen door online oplichters. Openstaan voor de gevaren en een gesprek met je verzekeringsadviseur brengen jou de oplossing.

Probeer ze buiten de deur te houden

Het beroep van de cybercrimineel is veilig. Vanuit een anoniem kantoor in bijvoorbeeld Azië of Afrika, kunnen ze duizenden digitale deuren bij bedrijven proberen te openen. Als de deur goed op slot zit, gaan ze een deurtje verder. Als de deur van jouw bedrijf niet op slot is of op een kiertje staat, kun je wachten op de cybercriminelen. Met goede software kun je cybercrime zo goed mogelijk buiten de deur houden. Maar ook dan kun je nog steeds in de klauwen van de cybercriminelen vallen.

Cybercrime is een volwassen ‘industrie’ geworden

Cybercriminelen zijn geen whizzkids meer die vanaf een zolderkamertje van papa en mama proberen om bij hun school in te breken om rapportcijfers te verhogen. Er gaan tegenwoordig miljarden euro’s per jaar in om, dus kun je het nu zien als goed georganiseerde bedrijven. Eén persoon breekt bij jou in, de volgende doet een handeling met jouw website of met jouw klantgegevens. De derde verzoekt jou om een bedrag over te maken om verdere gevolgen zo klein mogelijk te houden. Binnen een paar seconden ligt je bedrijf plat. Houd dus serieus rekening met cybercrime binnen jouw bedrijf.

Wat zijn grote dreigingen?

Ook als je geen online bedrijf bent, kan jouw bedrijf in één keer stilvallen als je niet meer online kunt werken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan een agenda waar je niet meer in kunt of jouw klantengegevens zijn gegijzeld tot jij losgeld betaalt. Andere risico’s zijn:

  • Als gegevens van jouw klanten gestolen zijn, moet je ze hiervan direct op de hoogte stellen. Onderschat deze kosten niet!
  • Na een aanval moet je jouw data opschonen en mogelijk moeten alle systemen gereset worden.
  • Moet je ingaan op een verzoek om losgeld? Hier hulp bij krijgen is zeer wenselijk.
  • Na een inbraak moeten verdere gevolgen worden voorkomen. Daar heb je deskundige ict’ers voor nodig.
  • Door de cybercrime kan er reputatieschade ontstaan. Klanten moeten het vertrouwen in jouw onderneming terugkrijgen. Ook hierbij krijg je hulp.
  • In het slechtste geval krijg je ook nog een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens omdat je niet zorgvuldig bent omgegaan met persoonsgegevens van bijvoorbeeld je klanten.

Bovenstaande risico’s kunnen leiden tot het volgende:

  • Directe schade aan je onderneming;
  • Aansprakelijk gesteld worden voor schade;
  • Kosten om de onderneming uit de crisis te halen.

Een schadepost door cybercrime kan onoverkoombaar blijken

Vergelijk schade door cybercrime met brand in jouw bedrijf. Met een goede beveiliging kun je de kans op brand zo klein mogelijk maken, maar uitsluiten kun je het niet. Net als de brandverzekering is de cyberrisicoverzekering ook onmisbaar. Als brand of cybercrime ontstaat, kunnen de kosten dermate hoog oplopen dat ze niet meer te dragen zijn. Een directe bedreiging van het voortbestaan van je bedrijf dus.

Cyberrisicoverzekering snelst groeiende product

Bij verzekeraars is de cyberrisicoverzekering het snelst groeiende product. Dit is ook niet zo gek, want het belang van het verzekeren is enorm groot. De verzekeringsvoorwaarden verschillen sterk tussen de diverse verzekeraars. Iets om op te letten als je een verzekering gaat afsluiten. De dekking moet goed passen bij jouw type onderneming en de risico’s die je mogelijk loopt.

Laat je door ons adviseren

Wij kunnen de voor jouw bedrijf best passende cyberrisicoverzekering selecteren en voor je afsluiten. Hierbij baseren wij ons natuurlijk op gesprekken met jou en op inzicht in jouw bedrijfsprocessen. Wacht niet met het inwinnen van advies tot het te laat is. Als de onderneming getroffen is door een cyberaanval, is het verzekeren van de betreffende aanval niet meer mogelijk.

Rick van Dijkhuizen

Meer vragen?

Neem dan gerust direct contact met mij of één van mijn collega’s
op 035-5779661.

Rick van Dijkhuizen
Adviseur Schade- en Inkomensverzekeringen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.