Helmplicht snorfiets vanaf 1 januari 2023
22588
post-template-default,single,single-post,postid-22588,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Helmplicht snorfiets vanaf 1 januari 2023

Helmplicht snorfiets

Helmplicht snorfiets vanaf 1 januari 2023

Helmplicht snorfiets vanaf 1 januari

Aanleiding: oplopend aantal ernstige ongevallen

De directe aanleiding voor de invoering van de helmplicht snorfiets is het gestegen aantal verkeersdoden onder motorrijders en bromfietsers (respectievelijk +8 en +16% volgens het CBS). Met de invoering van de helmplicht wil de overheid ernstig hoofdletsel en verkeerdoden bij ongelukken voorkomen.

Wat valt er allemaal onder het begrip snorfiets?

Zowel op een snorfiets, een snorscooter of een speed pedelac ben je vanaf 1 januari 2023 verplicht om een goedgekeurde helm te dragen.

Waar geldt deze verplichting?

De verplichting geldt voor heel Nederland op fietspaden en openbare wegen, zowel voor gele als blauwe kentekens. Daartussen wordt du geen onderscheid meer gemaakt. Met uitzondering van Amsterdam en Utrecht snorfietsen mogen nog altijd op het fietspaden rijden.

Wat gebeurt er als ik zonder helm word aangehouden?

Als je rijdt zonder helm, kun je ook een boete te krijgen. De boete is in 2023 100 euro exclusief administratiekosten. Rijd je met een passagier? Dan is de passagier door de helmplicht snorfiets zelf verantwoordelijk voor het dragen van een goedgekeurde helm. Is de passagier jonger dan 12 jaar, dan krijgt de bestuurder de boete.

Volstaat iedere helm?

Een goedgekeurde bromfietshelm herken je aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen.

Goedgekeurde speedpedelec-helmen herken je aan de markering NTA 8776:2016. Het is dus verstandig om te controleren of je wel een goedgekeurde helm hebt aangeschaft. Moet je nog iets aanschaffen? Bekijk dan de ANWB test: 15 helmen voor snorfietsers.

Ben ik zonder helm nog wel verzekerd?

Nee, wanneer het letsel is ontstaan doordat de bestuurder of de passagier geen helm droeg of wanneer de helm niet op de juiste manier werd gedragen dan heeft de verzekerde volgens de voorwaarden van alle verzekeringen geen recht op een uitkering. Als je naast je WA-verzekering een aanvullende dekking hebt afgesloten voor ‘ongevallen opzittenden’ dan is het aan te raden dat je de voorwaarden controleert in relatie tot deze nieuwe helmplicht. Ben je wel gedekt?

Wij adviseren je graag

Heb je twijfels of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op we kijken graag even met je mee.

Patrick Brands

Andere vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande of over andere onderwerpen die vragen om een financieel advies..

Patrick Brands
Financieel Advies

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.