Opeet-hypotheek afsluiten? Baar Advies helpt u graag.
20663
page-template-default,page,page-id-20663,page-child,parent-pageid-8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Opeet-hypotheek

Opeet-hypotheek

Een opeet-hypotheek is bedoeld als een aanvulling op het inkomen en bestaat meestal uit twee delen. Een deel van de lening kunt u ineens of in maandelijkse termijnen opnemen. Vanuit het andere deel wordt de hypotheekrente betaald. Hebt u onvoldoende inkomen (bijvoorbeeld alleen een AOW-uitkering) om een krediet- of aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, dan kunt u een opeet-hypotheek overwegen om uw overwaarde te benutten.

Welke zaken verdienen aandacht bij een opeet-hypotheek?

Hoe aantrekkelijk het soms ook lijkt om van de overwaarde bij leven en welzijn al zelf te genieten toch zijn er zaken waar u zich van bewust moet zijn?

 1. Is mijn restschuld van invloed op de opeet-hypotheek?
 2. Hoe zit dit met een aflossingsvrije-hypotheek?
 3. Kan ik de maximale overwaarde omzetten in een opeet-hypotheek?
 4. Wat is de consequentie ten aanzien van mijn schuld?
 5. Zijn er garanties tegen een restschuld?
 6. Wat zijn de consequenties voor de erfenis?
 7. Is in een keer uitkeren voordelig?
 8. Is de rente aftrekbaar?

Lees ons eerdere bericht waarin wij al deze punten afzonderlijk bespreken.

Voordelen

Een opeet-hypotheek heeft als voordeel dat u deze hypotheek ook kunt afsluiten met een inkomen waarmee u niet in aanmerking komt voor een aflossingsvrije of krediethypotheek.

Kanttekeningen

Er zijn ook een aantal kanttekeningen te plaatsen:

 • U eet letterlijk de woning op. Als het afgenomen bedrag is opgemaakt, blijft u wel rente betalen. Soms moet op dat moment de woning worden verkocht.
 • Een opeet-hypotheek is weinig flexibel. U krijgt of ineens een groot bedrag in handen of juist een maandelijkse uitkering. De combinatie is meestal niet mogelijk.
 • De bank houdt een marge aan, daarom moet er vaak veel overwaarde aanwezig zijn om een redelijk bedrag op te kunnen nemen.

Toetsing op overwaarde en leeftijd

De toetsing werkt bij een opeet-hypotheek anders dan bij andere hypotheken. In plaats van de gebruikelijke toetsing op inkomen, kijken geldverstrekkers bij een opeet-hypotheek naar de overwaarde van de woning en uw leeftijd. De lening wordt vervolgens of in één keer uitgekeerd of periodiek uitgekeerd. De periodieke uitkering wordt dan gebruikt om de hypotheekrente mee te betalen.

Opeet-hypotheek afsluiten?

Hopelijk is u de eetlust na het lezen van het bovenstaande niet ontgaan en bent u serieus geïnteresseerd in een opeet-hypotheek. In dat geval nodigen wij u graag uit om ons hierover een advies te laten uitbrengen. U kunt online eenvoudig een afspraak met ons inplannen. Samen met u bekijken wij dan de mogelijkheden.

Ervaringen Opeet-hypotheek:

★★★★★

Enkel superlatieven: prettig, goed aanbod, wijzend op mogelijkheden en meedenkend, attent en vlot reagerend.

Els en Jos op Advieskeuze.nl | Hypotheek  5 mei 2020

★★★★★

Uiterst vriendelijk en accuraat in werkzaamheden. Door goed door te vragen wat onze wensen waren zijn we inmiddels gepasseerd bij de notaris. Resultaat. Lagere maandlasten en extra ruimte voor woningverbetering. Uiteraard complimenten voor iedereen op kantoor. Ook voor verzekeringen zit je bij Baars goed.

L & L op Advieskeuze.nl | Hypotheek  26 juli 2020

Heeft u vragen?

Laat een van onze experts u helpen bij uw hypotheek.