De zekerheid van gisteren is niet die van morgen!
22164
post-template-default,single,single-post,postid-22164,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

De zekerheid van gisteren is niet die van morgen

De zekerheid van gisteren

De zekerheid van gisteren is niet die van morgen

De zekerheid van gisteren is niet die van morgen!

Wij leven in een economisch bijzondere tijd. De rentes op hypotheken stijgen snel. In de eerste drie maanden van 2022 is de rente sneller gestegen dan in de voorafgaande veertien jaar. Ook de inflatie is hoog. Deskundigen laten steeds vaker het begrip stagflatie vallen. Dit is een economische situatie waar de inflatie hoog is en de economische groei gelijktijdig vertraagt. Ook in Nederland zien wij dat de inflatie hoog is en dat de groei mede als gevolg van gebrek aan arbeidskrachten en tekort aan bepaalde grondstoffen onder druk staat.

De situatie is fundamenteel veranderd

Waarschijnlijk heb je in het verleden bepaalde keuzen gemaakt rondom jouw financiële zekerheid. Die keuzen zijn vaak gebaseerd op de ontwikkelingen zoals die in de jaren daarna werden verwacht. Wij moeten nu constateren dat de huidige situatie er fundamenteel anders uitziet dan vrijwel iedereen tot voor kort nog verwachtte. In deze situatie is het zeker nuttig om samen met ons scherp te kijken of bijstellingen in uw zekerheidspakket wenselijk zijn. Wij noemen een aantal aandachtsgebieden.

Hoogste hypotheekrentestijging in 14 jaar!

Heb je een hypotheek dan is het zinvol te kijken voor welke periode het percentage rente, dat je over deze lening betaalt, nog vaststaat. Heb je nog maar kortgeleden deze rente vastgezet voor een langere periode, dan betaal je waarschijnlijk een (zeer) lage rente en heb je gedurende de door jou afgesproken periode geen last van de stijgende hypotheekrente in de markt. Loopt jouw rentevast periode bijvoorbeeld over één of anderhalf jaar af, dan kan de rente op dat moment veel hoger zijn dan nu. Het risico is dat jouw woonlasten dan fors kunnen stijgen. Het nú openbreken van uw huidige hypotheek kan dus een optie zijn om voor langere tijd de zekerheid van een nog steeds lage hypotheekrente te behouden.

De eventuele herbouwkosten van je woning zijn fors gestegen

Ook is het van belang te kijken naar de verzekerde bedragen van jouw woning en inboedel. Door de gestegen prijzen van arbeid en materialen zijn de kosten van de (her)bouw van een woning sterk gestegen. Heb je een verzekering met een garantie tegen onderverzekering dan zul je bij een (gedeeltelijke) schade aan de woning hiervan geen last ondervinden. Is deze garantie er niet, dan kun je ook bij een beperkte schade al financieel nadeel ondervinden van het feit dat de verzekerde som op dit moment lager is dan de actuele herbouwwaarde van jouw woning.

Gevolgen van inflatie voor overlijdensrisicoverzekering

Net als je dat het verzekerd bedrag van je woningverzekering misschien te laag is gegeven de huidige inflatie, zo is ook de overlijdensrisicoverzekering misschien te laag. De financiële zekerheid die deze aan jouw nabestaanden moet bieden in het geval dat je voortijdig komt te overlijden is niet wat die in het verleden was. De hoge inflatie betekent dat de koopkracht van de euro minder wordt. Verzekerde bedragen die in het verleden voldoende leken om de nabestaanden goed verzorgd achter te laten, kunnen nu onvoldoende blijken. Er zijn overlijdensrisicoverzekeringen die je het recht geven om jaarlijks het verzekerde bedrag zonder aanvullende gezondheidsvragen met een bepaald percentage te verhogen. Zo een verhoging leidt vaak tot een minimale verhoging van de premie terwijl er toch een fors hogere uitkering volgt bij voortijdig overlijden.

Oudedagsvoorziening onder druk

Ook met betrekking tot keuzen die zijn gemaakt rondom sparen, vermogensopbouw en pensioen is het verstandig de motivatie en aannames die bij het afsluiten in het verleden zijn gemaakt nu kritisch te toetsen of deze nog steeds passend zijn voor de dag van morgen.

Tijd voor een gesprek?

Wij nemen graag de tijd voor je om jouw financieel zekerheidspakket samen met je door te nemen en te bespreken of er aanleiding is om bepaalde zaken aan te passen. Alleen zo kan ervoor gezorgd worden dat de zekerheid die je in het verleden beoogde ook morgen nog gewaarborgd zal zijn.

Patrick Brands

Andere vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande of over andere onderwerpen die vragen om een financieel advies..

Patrick Brands
Financieel Advies

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.