Verhuur-hypotheek voor als je jouw woning niet zelf gebruikt
21423
post-template-default,single,single-post,postid-21423,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Verhuur-hypotheek in opmars

Verhuur-hypotheek in opmars

Verhuur-hypotheek in opmars

Je woning verhuren kan niet met iedere hypotheek

Er is een grote behoefte aan huurwoningen, de hypotheekrente is laag en een bankspaarrekening levert helemaal niets meer op. Het is daarom niet gek dat steeds meer particulieren zich ontpoppen als verhuurder. Hetzij van een woning die zij al bezaten hetzij van een tweede woning die speciaal hiervoor wordt aangekocht. In het enthousiasme wordt daarbij nog wel eens vergeten om te controleren of de hypotheekverstrekker dit toestaat.

Hypotheekverstrekkers worden strenger

Aangezien de hypotheekverstrekkers tegen steeds minder rente hetzelfde risico lopen, worden ze niet alleen strenger bij het verstrekken van nieuwe hypotheken maar gaan ook meer controleren op bestaande hypotheken. Wanneer ze vaststellen dat je de woning niet zelf bewoont dan wordt er vastgesteld dat je het huurbeding overtreedt. In het slechte geval geven ze je dan drie maanden de tijd om deze situatie te beëindigen.

Kies voor een verhuur-hypotheek

Indien je een woning gaat aanschaffen om te verhuren of indien je jouw bestaande woning wilt gaan verhuren kies dan voor een zogenaamde verhuur-hypotheek. Deze is niet erg bekend bij het grote publiek maar behoed je voor de bovenstaande problemen. Het verhuren van woningen door particulieren is dusdanig in opmars dat er verschillende hypotheekverstrekkers zijn die dit aanbieden.

Waarin is de verhuur-hypotheek anders dan reguliere hypotheken?

Het is duidelijk dat de risico’s voor de hypotheekverstrekker anders zijn dan wanneer iemand een hypotheek afsluit voor een eigen woning. Er gelden bij verhuur-hypotheken daarom aanvullende voorwaarden:

  • De hypotheekrente is circa 1,5% hoger in verband met een opslagpercentage;
  • Er worden meer eigen middelen verwacht;
  • Je kunt circa 75% lenen van de woningwaarde in verhuurde staat;
  • Er kan tot 50% aflossingsvrij worden geleend.

De bandbreedtes variëren per geldverstrekker. Daarbij wordt door de meeste gekeken naar de huuropbrengsten bij het vaststellen van het maximale leenbedrag. Verder is het verhuren aan studenten niet bij alle hypotheekverstrekkers mogelijk.

Belangrijke rol voor de onafhankelijke adviseur

Wanneer je dit leest en beseft dat je het huurbeding van je huidige hypotheek overtreedt dan adviseren wij je om eens langs te komen en samen met ons te kijken hoe we dit voor je op kunnen lossen. Ook wanneer je van plan bent een pand aan te schaffen om te verhuren dan adviseren wij je graag over de voor jou meest voordelige oplossing.

 

Patrick Brands

Vragen?

Bel mij gerust op 035 – 577 96 61 indien je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande.

Patrick Brands
Financieel Advies

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.